2010. július 29., csütörtök

Bounty torta

Vagy valami hasonló...Megálmodtam, megsütöttem, de mégsem ilyet képzeltem. Az eredeti recept talán a Príma konyhából, ennek a felturbózott változatát sütötte meg Ildinko. Nem az ő hibája, nekem mások az elvárásaim :) Leginkább a csokis résszel vannak gondjaim, szerintem nem illik bele, a kókuszos krém meg száraz. Bár hozzátenném, hogy ez valószínűleg az én saram, mert 1 decivel kevesebb tejszínt használtam hozzá. Mindenesetre a többieknek ízlett.

Bounty torta - 24 cm-es tortaformához

Tészta:
6 tojás sárgája + fehérje, 150 g fruktóz (225 g cukor), 1,5 dl hideg víz, 225 g liszt, 40 g cukrozatlan kakaópor, 1,5 cs sütőpor

Csokis krém:
85 g fruktóz (130 g cukor), 3 ek cukrozatlan kakaópor, 6 ek liszt, 2 ek vaníliakivonat, fél liter tej

Kókuszos krém:
5 dl habtejszín (4 dl-t használtam), kb. 50 g fruktóz (kb. 80 g porcukor), 20 dkg kókuszreszelék, fél csomag zselatinfix (szerintem kihagyható)

Díszítéshez:
2,5 dl habtejszín, kb. 5-6 ek kókuszreszelék + maradék kókuszkrém, 1 Bounty szelet felszeletelve

A tésztához a tojás sárgáit a fruktózzal (cukorral) habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a vizet, majd beleszitáljuk a száraz hozzávalókat is (liszt, sütőpor, kakaópor). A fehérjékből kemény habot verünk, majd 2-3 részletben a tojásos masszához forgatjuk, vigyázva, hogy ne törjön nagyon a hab. Előmelegített sütőben, 165°C-on (légkeveréses) 35-40 percig sütjük. Tűpróba!
Először a csokis krémet főzzük meg, ami tulajdonképp egy házi csokipuding. A száraz hozzávalókat a tej felével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tej másik feléhez és közepes lángon, állandó kavargatás mellett megfőzzük.
A kókuszos krémhez a habtejszínt a fruktózzal (cukorral) habosra keverjük, s közben hozzáadjuk a zselatinfixet. Végül a kókuszreszeléket alaposan belekeverjük.

A kihűlt tésztát 3 részre vágjuk, az alsó lapot a tortakarikába visszahelyezzük. A csokoládés krém háromnegyedét eloszlatjuk rajta, rátesszük a második piskótakorongot, majd arra a kókuszos krémet kenjük rá. (Nekem sok lett volna, azért ennek is a háromnegyedét töltöttem be, a többit később felhasználtam) Végül rátesszük az utolsó lapot, aminek a tetejét a kimaradt csokis krémmel kenjük meg. Néhány órára, vagy akár egy éjszakára hűtőben állni hagyjuk.
Az oldalát kókuszos tejszínhabbal vonjuk be, ehhez felhasználhatjuk a kimaradt kókuszos krémet.
Habzsák híján csak ilyen kis béna díszítésre futotta. :)

1 megjegyzés:

Gáborné írta...

Semmi baj sem volt ezzel a tortával, nekünk nagyon ízlett! Anya és a csajok.