2010. július 1., csütörtök

Mákos buborékkalács

Diós kalácsként indult a dolog, aztán mákos lett belőle. De nem is akármilyen! Nem mintha olyan nagy tudomány lenne elkészíteni, de rém büszke vagyok magamra :) Olyan szép lett!
Limara a recept kitalálója, őt tessék dicsérni! :) Fruktózzal készült, és még egy evőkanálnyi burgonyapehely is kellett volna a tésztába, gondolom, hogy foszlósabb legyen. Olyanom nem volt, de anélkül is tökéletesen működik.


Mákos buborékkalács

450 g átszitált liszt, 140 ml tej, 125 ml tejszín, 40 g fruktóz (60 g cukor), 2dkg élesztő, 1 kisebb tojás, 1 csipet só, késhegynyi aszkorbinsav (C-vitamin), (1 ek burgonyapehely) + 1 csipet barnacukor

Töltelék:
150 g darált mák , 150 g liszt, 98 g fruktóz (150 g porcukor), 70 g olvasztott vaj, 1,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 2 tk sütőpor

A tésztához a tejet megmelegítjük, hozzáadunk egy csipet (barna)cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kimérjük a szükséges hozzávalókat, majd a felfutott élesztővel együtt robotgép segítségével dagasztani kezdjük. Ha már szép egynemű, kézzel átgyúrjuk és egy órát kelesztjük.
Amikor már majdnem lejárt a kelesztési idő, kimérjük a töltelékhez szükséges hozzávalókat és összekeverjük. Nem érdemes hamarabb megcsinálni, különben a sütőpor elkezdene dolgozni.
A megkelt tésztát kézzel jó alaposan átgyúrjuk, majd 16 részre osztjuk. A kis gombócokat ellapítjuk és a közepükre kanalazzuk a mákos tölteléket. Ezután a tészta végeit összecsippentjük. (lásd: Limaránál fázisfotó) Kenyértepsibe ültetjük a gombócokat, két sorban nyolc-nyolc darabot. Legalább fél órán át kelesztjük, a tetejét tojással megkenjük, mákkal díszítjük. Előmelegített sütőben, 175 °C-on sütjük 40 percig, úgy hogy az első 10-15 perc után letakarjuk.

Nincsenek megjegyzések: