2010. július 25., vasárnap

Csokoládé szuflé

Nagy volt a boldogság, amikor múlt hét vasárnap hazajöttem. 6 darab szuflé forma várt a szobámban! A hőség ismét győzött, de most, hogy hűvösebb van, sütöttem egy kis szuflét a vasárnapi ebéd mellé. Ami részemről egy kicsit stresszesre sikerült, mivel a szuflé melegen jó. Az alapot már bekészítettem, már csak a fehérjét kellett felverni, beleforgatni, aztán kisütni. Na de a többiek meg leálltak dinnyét enni! De minden jó, ha a vége jó...Csak ez nem épp egy kényelmes vendégváró desszert.
Első próbálkozásra egész jó lett, csak történt egy kis baleset. Narancslé helyett multivitaminos gyümölcslé került bele...pedig milyen jó lett volna a narancsos csokis változat!
Az eredeti recept narancslikőrrel Ízbolygó oldaláról.


Csokoládé szuflé - 6 formához

30 dkg étcsokoládé (diabetikus 74%-os kakaótartalommal, de inkább max. 60%-os legyen!), 6 tojás sárgája, 3 fehérje, 4 ek multivitaminos gyümölcsé (narancslé), 2 ek vaníliakivonat (vagy narancslikőr), 3 ek őrölt mandula, 15 dkg vaj, 4,5 ek nádcukor

A vajat és az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük. Hat tojás sárgáját 4,5 evőkanálnyi nádcukorral habosra verünk, majd hozzáadjuk a mandulát, a gyümölcslevet és a vaníliakivonatot (vagy narancslikőrt). Több részletben belekeverjük az olvasztott csokoládét. Ezután három tojásfehérjét kemény habbá verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a csokis-tojásos masszába.
A formákat kivajazzuk, őrölt mandulával megszórjuk. A masszát kiporciózzuk és előmelegített, 200°C-os sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

A kép sajnos nem lett túl jó...

Nincsenek megjegyzések: