2013. február 20., szerda

Kókuszos csiga

Elég hülyén jött ki, hogy a kókusztekercs után kókuszos csigát sütöttem, de hát ez van :)
Ez nem a nagymamaféle, tojáshabos, cukortól ragacsos változat, hanem éppen pont jól édes (nekem), pihe-puha variáció.
Csak félig-meddig diétás, mert kelt tésztát nem lehet xilittel sütni. (Vagyis lehetni lehet, csak épp az élesztő nem fog dolgozni) Azt nem tudom, hogy úgy működne-e, ha az élesztőt külön nádcukorral felfuttatnám, a tésztát pedig xilittel édesíteném...Mindenesetre nem áll szándékomban kidobni a tésztát, így meghagyom másnak a kísérletezgetést. :)

 
Kókuszos csiga  ~18 db

Tészta:
225 g fehér liszt, 100 g teljes kiőrlésű liszt, 200 ml tej, 50 g puha vaj, 50 g nádcukor, 1 tojás, 1 ek. burgonyapehely, 15 g élesztő, csipet só
Töltelék:
100 g kókuszreszelék, ~100 g kókusztej, 70 g puha vaj, 45 g xilit (60 g porcukor), 1 tk vaníliakivonat, 1 marék csokicsepp, csipet só

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz adjuk, s a tésztát begyúrjuk. Lefedve egy órát pihentetjük.
A puha vajat a xilittel (porcukorral) kihabosítjuk, majd a vaníliakivonattal és kókusztejjel lazítjuk. Belekeverjük a kókuszreszeléket.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd vékony téglalappá nyújtjuk. A kókuszos töltelékkel megkenjük, csokilencsével megszórjuk. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tekercseket, majd előmelegített, 180°C-os sütőben,  15-20 perc alatt megsütjük.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Imádom a kókuszt,nekem ez nagyon ízlene tudom már előre.

Praliné Zsuzsi írta...

Húúú, de rég ettem kókuszos csigát, de jól hangzik!
Én amúgy úgy szoktam csinálni, hogy az élesztő kedvéért teszek pici sima cukrot a kelt tésztákhoz felfuttatni, a többi cukor helyett aztán xilitet teszek, és tökéletesen megkel! :)

Bokor Boglárka írta...

Guszta lett! Én sem szeretem a tojásfehérjés változatot, és többször készítettem már kelt tésztából, kókuszos-vajas töltelékkel. Ez is nagyon jó recept. Köszönöm!

Gomba írta...

Zsuzsi! De jó, hogy megírtad! Legközelebb én is kipróbálom :)