Elég hülyén jött ki, hogy a kókusztekercs után kókuszos csigát sütöttem, de hát ez van :)
Ez nem a nagymamaféle, tojáshabos, cukortól ragacsos változat, hanem éppen pont jól édes (nekem), pihe-puha variáció.
Csak félig-meddig diétás, mert kelt tésztát nem lehet xilittel sütni. (Vagyis lehetni lehet, csak épp az élesztő nem fog dolgozni) Azt nem tudom, hogy úgy működne-e, ha az élesztőt külön nádcukorral felfuttatnám, a tésztát pedig xilittel édesíteném...Mindenesetre nem áll szándékomban kidobni a tésztát, így meghagyom másnak a kísérletezgetést. :)
Kókuszos csiga ~18 db
Tészta:
225 g fehér liszt, 100 g teljes kiőrlésű liszt, 200 ml tej, 50 g puha vaj, 50 g nádcukor, 1 tojás, 1 ek. burgonyapehely, 15 g élesztő, csipet só
Töltelék:
100 g kókuszreszelék, ~100 g kókusztej, 70 g puha vaj, 45 g xilit (60 g porcukor), 1 tk vaníliakivonat, 1 marék csokicsepp, csipet só
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz adjuk, s a tésztát begyúrjuk. Lefedve egy órát pihentetjük.
A puha vajat a xilittel (porcukorral) kihabosítjuk, majd a vaníliakivonattal és kókusztejjel lazítjuk. Belekeverjük a kókuszreszeléket.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd vékony téglalappá nyújtjuk. A kókuszos töltelékkel megkenjük, csokilencsével megszórjuk. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tekercseket, majd előmelegített, 180°C-os sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük.
4 megjegyzés:
Imádom a kókuszt,nekem ez nagyon ízlene tudom már előre.
Húúú, de rég ettem kókuszos csigát, de jól hangzik!
Én amúgy úgy szoktam csinálni, hogy az élesztő kedvéért teszek pici sima cukrot a kelt tésztákhoz felfuttatni, a többi cukor helyett aztán xilitet teszek, és tökéletesen megkel! :)
Guszta lett! Én sem szeretem a tojásfehérjés változatot, és többször készítettem már kelt tésztából, kókuszos-vajas töltelékkel. Ez is nagyon jó recept. Köszönöm!
Zsuzsi! De jó, hogy megírtad! Legközelebb én is kipróbálom :)
Megjegyzés küldése