Nagy a boldogság, mert megleptem magam (a születésnapomra) egy fagyigéppel. Úgy érzem idén nyáron rengeteg fagyit fogunk enni! :)
Tegnap egy mentás csokifagyival indult a gép karrierje. Igaz, inkább csak egy sima csokifagyi volt, mert a menta nem akaródzott kiérződni belőle, de feltunningoltam egy kis málnával. És isteni lett!
Most pedig K kedvencét igyekeztem reprodukálni, a csokis keksz fagyit ('Cookies'). Annyi előnyöm van, hogy tudom hogyan készül, mert ugye látom a cukiban. Ezt kellett itthoni alapanyagokból megvalósítani. Még van mit csiszolni rajta, de legalább 100%-ig házi és adalékanyagmentes.
Csokis keksz fagyi ~1 literhez
Vaníliás alap:
300 ml tej, 110 ml tejszín, 80 g nádcukor, 3 sárgája, 1 nagy rúd vanília
Csokis rész:
100 ml tej, 1 csapott ek nádcukor, 1 tk keményítő, 1 púpos tk kakaópor + 20 g kakaós keksz durvára törve
Elkészítjük a vaníliás alapot. A sárgáját a cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi folyadékot és a vaníliát (mehet bele a hüvely is). Közepes lángon besűrítjük, kihűtjük, majd hűtőbe tesszük (akár egy egész éjszakára is).
A csokis részhez a kakaóport a cukorral, keményítővel és a tejjel csomómentesre keverjük, majd közepes lángon besűrítjük. Kihűtjük, de gyakran megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be. A kekszet összetörjük.
A vaníliás alapot fagyigépbe öntjük, és kikavartatjuk vele. Ha elkészült, a vaníliás alap felét egy műanyag edénybe tesszük. A csokis rész felét eloszlatjuk rajta, majd a keksz felét is rászórjuk. Egy késsel/villával kicsit összekavarjuk. A maradék fagyit rákanalazzuk, majd eloszlatjuk rajta a csokit és a kekszet is. Néhány órára a fagyasztóba tesszük.
10 megjegyzés:
úúúúúú:) istenien néz ki 100 % hogy kifogom próbálni:) a kedvenc fagylaltom a csokis kekszes fagyi:)
viszont egy kérdésem lenne ha nem baj, nekem nincs fagylaltgépem, az is megfelel ha kikavarás képpen mixerrel keverem jó sokáig míg krémes állaga nem lesz?
Válaszodat előre is köszönöm:)
Üdv: Timi
Szia!
Egy kicsit most e foglak szomorítani. Úgy nem lesz az igazi :( Korábban én is próbáltam, de úgy nagyon jeges maradt. Fagyigép híján egyébként kb. fél óránként kell átkeverni, hogy a jégkristályokat nagyjából szét lehessen zúzni. A fagyigép ugye folyamatosan dolgozik, habosít. De egyébként még azzal sem olyan az eredmény, mint amit a fagyizókban lehet kapni. Sajnos.. Két okból is: az egyik, hogy a "nagyüzemi" fagylaltkészítés során állomány javító is kerül a fagyiba, ettől még habosabb lesz. Illetve az otthoni fagyasztók jobban hűtenek, mint amit a fagyi megkívánna.
Azért remélem nagyon nem vettem el a kedved :)
Szia.
köszönöm a válaszod:)
és hát igen el is szomorodtam kicsit, megcsináltam és tényleg kicsit kásás, jeges maradt:( de sebaj elfogy így is:) de beszerzek majd egy fagyigépet és úgy is kifogom próbálni:)
Szia!
Meg tudnád mondani, hogy milyen fagyigéped van és mennyire vált be? Szuperül néz ki a csokis keksz, mindenképpen meg fogom csinálni gép vásárlása után. Végül csiszoltál még valamit a recepten?
Szia. Engem is érdekelne, amit Viki kérdezett. Tudnál rá válaszolni? Előre is köszönöm!
Most per pillanat nem tudom megmondani a márkáját, de semmi komoly. Talán Kenwood.
Nálunk a tizediken, nyáron a 32 fokban mondjuk nem a legideálisabb a környezet neki, emiatt viszonylag hamar kiolvad a tartálya. Tehát csak egy adagot tudok benne készíteni. De alapvetően otthoni használatra tökéletesen megfelel.
Az előző vagyok. Azt szeretném még megkérdezni, hogy főző vagy habtejszínt, illetve milyen kekszet használsz? Köszönöm a válaszodat! Ági
Sütéshez mindig habtejszínt használunk. Esetleg akkor lehet főzőtejszínnel próbálkozni, ha valaki diétázik, és fontos a zsírtartalom. (A főzőtejszínek általában 20, a habtejszínek 30%-osak)
Ehhez a fagyihoz konkrétan Oreo-t használtam (töltelék nélkül), de bármilyen kakaós keksz jó hozzá. Viszont sajnos hamar átázik. Esetleg meglehet próbálni kakaós biscottival (kétszersült) talán az kevésbé ázik el.
Szia!
Nagyon finom a fagyi, viszont van vele egy kis problémám. Amikor először készítettem el, minden jól sikerült. Még aznap este csinálni akartam egy dupla adagot, de a vaníliás alappal valami baj lett, rögtön túrósodni kezdett. Ma újra el akartam készíteni, de kb 10 perc melegítés után ez is túrósodni kezdett. Most pedig várom a csodát.
Szerinted mi lehet a probléma, a dupla adag vagy valami más?
Szia. Hirtelen főzted. Ilyenkor a tojás kicsapódik. Lassú tűzön folyton kevergetve.
Megjegyzés küldése