2011. június 16., csütörtök

Vajas tészta

Ha egyszer már nekiláttunk a blundel készítésnek, gyakorlatilag megtanultuk vajas tészta készítését is. Eltérés csak az összetevőknél van, a hajtogatás ugyanaz. Ezt kihasználva, a blundel fázisképeit raktam be segítségként. Mivel a vajas tészta nem tartalmaz élesztőt, nem lesz ilyen levegős a tészta. 

Forrás: Cukrászati ismeretek 

Vajas tészta - 2 adag

Vajas rész:
400 g vaj, 100 g liszt
Előtészta:
100 g vaj, 400 g liszt, 250 ml víz, 10 g só, 10 g ecet


A vajas részhez robotgéppel összedolgozzuk a vajat és lisztet. Téglatestet formázunk belőle és egy órára hűtőbe tesszük.
Az előtésztához kimérjük a többi hozzávalót, majd robotgéppel jól összedolgozzuk. 

A tésztát kikerekítjük és bevagdossuk a tetejét. Egy órán át szobahőmérsékleten pihentetjük.

A pihentetés után négy fület húzunk az előtésztának és a közepébe tesszük a vajas részt. Becsomagoljuk és pár percet pihenni hagyjuk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd nekilátunk a szimpla hajtásnak. Fontos, hogy a tésztáról minden hajtás előtt söpörjük le a lisztet! A tésztát gondolatban három felé osztjuk. Először a bal oldali részt, majd a jobb oldalit is középre hajtjuk. 90 fokkal elforgatjuk és pár percet pihenni hagyjuk.

Újból kinyújtjuk s duplán hajtogatjuk. Ezúttal négy felé osztjuk gondolatban a tésztát. Először a bal oldalát hajtjuk be, majd a jobb oldalit, végül becsukjuk, mint a könyvet. 
Nedves konyharuhával letakarjuk és legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük.  Pihentetés után újból csinálunk egy szimpla- és egy duplahajtást. Felhasználásig hűtőben tartjuk, de fontos, hogy legalább 30 percet pihenjen a hajtogatás után! Mivel ez dupla adag a felét le is fagyaszthatjuk.
Készíthetünk belőle sajtos masnit, sajtos rolót, tiroli rétest, ízes táskát stb. Gőzös sütőben (230-250°C) kezdjük sütni, majd csökkentjük a hőfokot.

2 megjegyzés:

Kricky írta...

de jó, h lefotóztad! én is cukrász suliba járok, és nagyon jól jött most ez nekem! :)

Gomba írta...

:))