2011. június 6., hétfő

Csokis keksz fagyi

Nagy a boldogság, mert megleptem magam (a születésnapomra) egy fagyigéppel. Úgy érzem idén nyáron rengeteg fagyit fogunk enni! :) 
Tegnap egy mentás csokifagyival indult a gép karrierje. Igaz, inkább csak egy sima csokifagyi volt, mert a menta nem akaródzott kiérződni belőle, de feltunningoltam egy kis málnával. És isteni lett!
Most pedig K kedvencét igyekeztem reprodukálni, a csokis keksz fagyit ('Cookies'). Annyi előnyöm van, hogy tudom hogyan készül, mert ugye látom a cukiban. Ezt kellett itthoni alapanyagokból megvalósítani. Még van mit csiszolni rajta, de legalább 100%-ig házi és adalékanyagmentes. 


  
Csokis keksz fagyi  ~1 literhez

Vaníliás alap:
300 ml tej, 110 ml tejszín, 80 g nádcukor, 3 sárgája, 1 nagy rúd vanília
Csokis rész:
100 ml tej, 1 csapott ek nádcukor, 1 tk keményítő, 1 púpos tk kakaópor + 20 g kakaós keksz durvára törve

Elkészítjük a vaníliás alapot. A sárgáját a cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi folyadékot és a vaníliát (mehet bele a hüvely is). Közepes lángon besűrítjük, kihűtjük, majd hűtőbe tesszük (akár egy egész éjszakára is).
A csokis részhez a kakaóport a cukorral, keményítővel és a tejjel csomómentesre keverjük, majd közepes lángon besűrítjük. Kihűtjük, de gyakran megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be. A kekszet összetörjük.
A vaníliás alapot fagyigépbe öntjük, és kikavartatjuk vele. Ha elkészült, a vaníliás alap felét egy műanyag edénybe tesszük. A csokis rész felét eloszlatjuk rajta, majd a keksz felét is rászórjuk. Egy késsel/villával kicsit összekavarjuk. A maradék fagyit rákanalazzuk, majd eloszlatjuk rajta a csokit és a kekszet is. Néhány órára a fagyasztóba tesszük.

10 megjegyzés:

Csakugy:) írta...

úúúúúú:) istenien néz ki 100 % hogy kifogom próbálni:) a kedvenc fagylaltom a csokis kekszes fagyi:)

viszont egy kérdésem lenne ha nem baj, nekem nincs fagylaltgépem, az is megfelel ha kikavarás képpen mixerrel keverem jó sokáig míg krémes állaga nem lesz?
Válaszodat előre is köszönöm:)
Üdv: Timi

Gomba írta...

Szia!

Egy kicsit most e foglak szomorítani. Úgy nem lesz az igazi :( Korábban én is próbáltam, de úgy nagyon jeges maradt. Fagyigép híján egyébként kb. fél óránként kell átkeverni, hogy a jégkristályokat nagyjából szét lehessen zúzni. A fagyigép ugye folyamatosan dolgozik, habosít. De egyébként még azzal sem olyan az eredmény, mint amit a fagyizókban lehet kapni. Sajnos.. Két okból is: az egyik, hogy a "nagyüzemi" fagylaltkészítés során állomány javító is kerül a fagyiba, ettől még habosabb lesz. Illetve az otthoni fagyasztók jobban hűtenek, mint amit a fagyi megkívánna.

Azért remélem nagyon nem vettem el a kedved :)

Csakugy:) írta...

Szia.
köszönöm a válaszod:)
és hát igen el is szomorodtam kicsit, megcsináltam és tényleg kicsit kásás, jeges maradt:( de sebaj elfogy így is:) de beszerzek majd egy fagyigépet és úgy is kifogom próbálni:)

Viki írta...

Szia!
Meg tudnád mondani, hogy milyen fagyigéped van és mennyire vált be? Szuperül néz ki a csokis keksz, mindenképpen meg fogom csinálni gép vásárlása után. Végül csiszoltál még valamit a recepten?

Névtelen írta...

Szia. Engem is érdekelne, amit Viki kérdezett. Tudnál rá válaszolni? Előre is köszönöm!

Gomba írta...

Most per pillanat nem tudom megmondani a márkáját, de semmi komoly. Talán Kenwood.
Nálunk a tizediken, nyáron a 32 fokban mondjuk nem a legideálisabb a környezet neki, emiatt viszonylag hamar kiolvad a tartálya. Tehát csak egy adagot tudok benne készíteni. De alapvetően otthoni használatra tökéletesen megfelel.

Névtelen írta...

Az előző vagyok. Azt szeretném még megkérdezni, hogy főző vagy habtejszínt, illetve milyen kekszet használsz? Köszönöm a válaszodat! Ági

Gomba írta...

Sütéshez mindig habtejszínt használunk. Esetleg akkor lehet főzőtejszínnel próbálkozni, ha valaki diétázik, és fontos a zsírtartalom. (A főzőtejszínek általában 20, a habtejszínek 30%-osak)

Ehhez a fagyihoz konkrétan Oreo-t használtam (töltelék nélkül), de bármilyen kakaós keksz jó hozzá. Viszont sajnos hamar átázik. Esetleg meglehet próbálni kakaós biscottival (kétszersült) talán az kevésbé ázik el.

Hajni írta...

Szia!
Nagyon finom a fagyi, viszont van vele egy kis problémám. Amikor először készítettem el, minden jól sikerült. Még aznap este csinálni akartam egy dupla adagot, de a vaníliás alappal valami baj lett, rögtön túrósodni kezdett. Ma újra el akartam készíteni, de kb 10 perc melegítés után ez is túrósodni kezdett. Most pedig várom a csodát.
Szerinted mi lehet a probléma, a dupla adag vagy valami más?

Unknown írta...

Szia. Hirtelen főzted. Ilyenkor a tojás kicsapódik. Lassú tűzön folyton kevergetve.