2011. március 11., péntek

Mini morzsatortácskák

Reggel még csak halovány elképzelésem se volt, hogy mit sütök ma, csak abban voltam biztos, hogy most már azért illendő lenne ennyi kimaradás után. Gyümölcsöset szerettem volna, lehetőleg valami "lilát". K sokszor rágja a fülemet, hogy csináljak neki meggyes morzsasütit. Ezért ez egy ilyen kompromisszumos süti lett. Morzsás, mert szereti, lila és túrós, mert én így akartam. :)
Ezúttal kis desszertgyűrűkben (meg egy szufléformában) sültek, de ez az adag elég egy 18-20 centis piteformához is. 


Mini morzsatortácskák - 5 darabhoz

Morzsa
135 g liszt, 110 g puha vaj, 75 g porcukor, 25 g őrölt mandula + egy kevés szeletelt mandula a tetejére
Túrós réteg
250 g túró, 1 ek méz, 1 kk vaníliás (nád)cukor, reszelt citromhéj, kevés búzadara
Erdei gyümölcsös réteg
kb. 150 g erdei gyümölcs keverék, 1 csapott ek vaníliás (nád)cukor, 1 ek keményítő, kb. 1 dl víz

A tészta hozzávalóit kimérjük egy tálba és a vajat jó alaposan szétmorzsoljuk. Nem gyúrjuk össze (nem is nagyon lehet), morzsának hagyjuk és egy órára hűtőbe tesszük. 
A gyümölcsöt egy kis lábasba tesszük, a cukorral és kevés vízzel felfőzzük. Botmixerrel nagyjából összetörjük. Egy kisebb tálkában a keményítőt a víz többi részével csomómentesre keverjük majd hozzácsurgatjuk a gyümölcspüréhez. Végül az egészet sűrű kevergetés mellett besűrűsítjük. 
A túrót mézzel, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. 
A desszertgyűrűket/szufléformákat kivajazzuk és egy tepsibe tesszük. A morzsát belenyomkodjuk a formák aljába (hagyjunk egy keveset a tetejére is!), a morzsára egy réteg túrót teszünk, arra egy réteg gyümölcspürét, végül morzsával és mandulával lezárjuk. 180-190°C-on kb. 30 percig sütjük. Fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni, különben nagyon morzsálódik, széttörik!


2 megjegyzés:

Hugi írta...

Nagyon szépek a képeid, nem szeretnél erről egy bejegyzést irni? hogy milyen módban, milyen fényviszonyok mellett fotózol? Sokat tanulhatnék :)))
Üdv, Hugi

halfpig írta...

Akkor gyorsan összedobok egy kis írást. :)