Reggel még csak halovány elképzelésem se volt, hogy mit sütök ma, csak abban voltam biztos, hogy most már azért illendő lenne ennyi kimaradás után. Gyümölcsöset szerettem volna, lehetőleg valami "lilát". K sokszor rágja a fülemet, hogy csináljak neki meggyes morzsasütit. Ezért ez egy ilyen kompromisszumos süti lett. Morzsás, mert szereti, lila és túrós, mert én így akartam. :)
Ezúttal kis desszertgyűrűkben (meg egy szufléformában) sültek, de ez az adag elég egy 18-20 centis piteformához is.
Mini morzsatortácskák - 5 darabhoz
Morzsa
135 g liszt, 110 g puha vaj, 75 g porcukor, 25 g őrölt mandula + egy kevés szeletelt mandula a tetejére
Túrós réteg
250 g túró, 1 ek méz, 1 kk vaníliás (nád)cukor, reszelt citromhéj, kevés búzadara
Erdei gyümölcsös réteg
kb. 150 g erdei gyümölcs keverék, 1 csapott ek vaníliás (nád)cukor, 1 ek keményítő, kb. 1 dl víz
A tészta hozzávalóit kimérjük egy tálba és a vajat jó alaposan szétmorzsoljuk. Nem gyúrjuk össze (nem is nagyon lehet), morzsának hagyjuk és egy órára hűtőbe tesszük.
A gyümölcsöt egy kis lábasba tesszük, a cukorral és kevés vízzel felfőzzük. Botmixerrel nagyjából összetörjük. Egy kisebb tálkában a keményítőt a víz többi részével csomómentesre keverjük majd hozzácsurgatjuk a gyümölcspüréhez. Végül az egészet sűrű kevergetés mellett besűrűsítjük.
A túrót mézzel, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A desszertgyűrűket/szufléformákat kivajazzuk és egy tepsibe tesszük. A morzsát belenyomkodjuk a formák aljába (hagyjunk egy keveset a tetejére is!), a morzsára egy réteg túrót teszünk, arra egy réteg gyümölcspürét, végül morzsával és mandulával lezárjuk. 180-190°C-on kb. 30 percig sütjük. Fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni, különben nagyon morzsálódik, széttörik!
2 megjegyzés:
Nagyon szépek a képeid, nem szeretnél erről egy bejegyzést irni? hogy milyen módban, milyen fényviszonyok mellett fotózol? Sokat tanulhatnék :)))
Üdv, Hugi
Akkor gyorsan összedobok egy kis írást. :)
Megjegyzés küldése