2011. március 15., kedd

Hajtogatott élesztős tészta - Blundel

A hajtogatott tészta nagyon mumus, pedig nem is nehéz, csak időigényes. De amíg a tészta pihen ezer mást is lehet csinálni. Aztán ha kisül a nagy mű, olyan büszkeség tölti el az embert, hogy azt egy bolti leveles tészta sosem tudja felülmúlni. Ha másért nem is, hát ezért egyszer megéri venni a fáradtságot és hajtogatni.  

Forrás: Cukrászati ismeretek

Blundel - 2 adag

Vajas részhez:
270 g vaj, 50 g liszt
Előtésztához:
450 g liszt, 250 ml tej, 30 g vaj, 50 g porcukor, 20 g élesztő, 2 sárgája, csipet só

A vajas részhez robotgéppel összedolgozzuk a vajat és lisztet. Téglatestet formázunk belőle és egy órára hűtőbe tesszük.
Az előtésztához a tejet egy kicsit megmelegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Nem kell felfuttatni, elég csak az ujjunkkal egy kicsit feloldani. Egy nagy tálba kimérjük a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk az élesztőt. Robotgéppel jól összedolgozzuk. 

A tésztát kikerekítjük és bevagdossuk a tetejét. Egy órán át kelesztjük. (A tészta jobb szereti a 30°C körüli hőmérsékletet, de 25°C-on is szépen megkelt)

A pihentetés után négy fület húzunk az előtésztának és a közepébe tesszük a vajas részt. Becsomagoljuk és pár percet pihenni hagyjuk.

A tésztát kinyújtjuk, majd nekilátunk a szimpla hajtásnak. Fontos, hogy a tésztáról minden hajtás előtt söpörjük le a lisztet! A tésztát gondolatban három felé hajtjuk. Először a bal oldali részt, majd a jobb oldalit is középre hajtjuk. 90 fokkal elforgatjuk és pár percet pihenni hagyjuk.

Újból kinyújtjuk s duplán hajtogatjuk. Ezúttal négy felé osztjuk gondolatban a tésztát. Először a bal oldalát hajtjuk be, majd a jobb oldalit, végül becsukjuk, mint a könyvet. 
Nedves konyharuhával letakarjuk és legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük. Végül már csak egy dupla hajtást kell csinálnunk. Felhasználásig hűtőben tartjuk. Mivel ez dupla adag (~1200 g) a felét le is fagyaszthatjuk.
Készíthetünk belőle túrós táskát, croissant-t, kakaós csigát stb. Gőzös sütőben (210-230°C) kezdjük sütni, majd csökkentjük a hőfokot.

5 megjegyzés:

P írta...

Szia!
Nagyon jó ez a recept, szerintem hétvégén kipróbálom. Tényleg nem sok vele a meló, úgyis több dolgot szoktam egyszerre csinálni, ha már bevetem magam a konyhába, és lehet a fagyóba is rakni.
Üdv, Hugi

Hugi írta...

Bocsi, a párom volt bejelentkezve.
Hugi voltam :)

Gomba írta...

Csak biztatni tudlak! Holnap majd én is megmutatom a végeredményt :)

Lovas Géza írta...

Hát én ezt nem értem... mi az, hogy "Vajas részhez" meg "Előtésztához"??
Többször elolvastam a receptet, de akkor sem értem, a vajas részt megcsinálod, elteszed a hűtőbe egy órára, és többé elő se kerül? Nem értem...

Gomba írta...

Akkor figyelmetlenül olvasol. :)
Nézd:

A blundel, de a vajas tészta is két részből áll. Vajas részből és előtésztából (ez a nevük tankönyvileg)Ezeket külön gyúrjuk be, külön pihentetjük majd végül a kettőt együtt összedolgozzuk.

Második kép alatti leírás: "A pihentetés után négy fület húzunk az előtésztának és a közepébe tesszük a VAJAS RÉSZT. Becsomagoljuk és pár percet pihenni hagyjuk."

Tehát miután az egy órát pihent a hűtőben, belekerül az előtésztába. És hogy szép leveles legyen, meg kell hajtogatni a tésztát.

Remélem így már érthető.