2011. március 20., vasárnap

Vaníliás és csokoládés croissant

Ígérem, egy kicsit szüneteltettem a blundel-dolgot, de tuti, hogy ezentúl rendszeresen fogok csinálni, mert olyan jóóó. Most, hogy pihent pár napot a fagyóban, még finomabb volt! 
Ezúttal croissant készült, csokis és vaníliás. Az elmúlt 22 évben nem ettem annyi vanília pudingot, mint az utóbbi hónapokban (igaz, a boltit nem is nagyon szeretem). Rákattantunk egy kicsit :) 
A csokis töltelékről még egy pár szót. Süthető csoki rudacskákat használtam, amiket itt vettem. Isteni! Persze jó az kakaóporral vagy sima étcsokiból is, de ennek Nutellára emlékeztet az íze és olyan finom krémes, hogy na. :)


Vaníliás és csokoládés croissant - 7 darabhoz

~500 g blundeltészta/leveles tészta
- Vaníliapuding*: 250 ml tej, 1 tojás sárgája, 1 rúd vanília kikapart magjai, 1 púpos evőkanál nádcukor, 1 púpos evőkanál keményítő
- 6 rúd süthető csokoládé 
+ egy tojás a kenéshez

Elkészítjük a vaníliapudingot. Egy kis lábasba kimérjük a cukrot, a keményítőt, hozzáadjuk a sárgáját és a vanília kikapart magjait. Egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többit is. Kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd félretesszük hűlni. 
A blundel/leveles tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalapot felosztjuk egyenlő szárú háromszögekre, a szélein lévő leeső részeket feldaraboljuk és a háromszögek talpára  szétosztjuk. (Nem dobunk ki semmit sem!) A pudingból kb. egy evőkanálnyit, a csokoládéból pedig 2 rudacskát teszünk a tésztára. Feltekerjük, papírozott tepsire tesszük, tojással lekenjük és kb. 10 percig kelesztjük. Előmelegített, 210°C-os sütőben 5 percig sütjük, majd a hőfokot 180-190°C-ra csökkentjük és további 10-15 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.

*Ez a mennyiség kb. 7 croissant-hoz elég.





2 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Gyönyörűek lettek!

Gomba írta...

Köszönöm :)