2011. március 15., kedd

Ételfotozás - amatőr szemmel

Azonnal szabadkozom, mert bőven az amatőr/kezdő kategóriát képviseljük. Jelen írás nem a képek komponálására kívánja irányítani a figyelmet, hanem inkább a technikai háttérre.
Alapvetően az elkészült finomságok mellett az én feladatom a fotózás és a képek utómunkája. Mindkettőt erőteljesen tanulom még.

A gép
Korábban egy kompakt géppel (Fuji S1500) ment a fotózás, de mivel a fotós tudásom nincs elég magas szinten ezért nem tudtam kompenzálni a hiányosságait, korlátait. Korán fel is merült bennem az igény, "technokrata" lévén, hogy egy tükörreflexes gép mekkora minőségi ugrást jelentene. Tudni kell azonban azt is, hogy ez lényegesen zsebbe nyúlósabb mutatvány. A "minden-egyben" gépek híveinek/tulajdonosainak nem mindig magyarázható meg, hogy miért is éri meg. Nekem is meg kellett vívnom itthon a harcomat, de azóta hál' istennek nem kell magyarázkodnom.
Kb egy hónapja váltottunk digitális tükörreflexes (dSLR) gépre, egy Pentax K10D személyében. 
Hatalmas előny az objektívek cseréjének lehetősége. Persze egy alap manuális* objektív-park is legalább egy középkategóriás kompakt ára.  De mindennek ára van, főként a minőségnek.

*manuális: a régi filmesgépekről rengeteg használható a mai dSLR-eken is. Utóbbiakhoz már inkább az autófókuszos (AF - ugyanis itt a fókuszmotor, ami a fókuszálást végzi, az objektívben van) verziók dukálnak, de mivel az étel nem szalad el, kis gyakorlással hamar hozzászokhatunk a manuálishoz is, jelentős pénzt spórolva.


A fény
Az ételfotózásnak az egyik, ha nem a legkritikusabb pontja a megvilágítás.Rengeteg olyat látni az interneten, ahol telibe vakuzott vagy éppen gyengén megvilágított képet tesznek fel. Ezek szerintem nagyon sokat rontanak a megjelenésen. Persze ettől még lehet finom az adott étel, de a fotónak az a célja, hogy érzelmeket váltson ki, vágyakat teremtsen. Ha egy jól komponált kép láttán az embernek kedve támad elkészíteni az adott ételt, akkor már elérte a célját.
A külső, forgatható és/vagy dönthető fejű vaku hatalmas segítséget nyújthat, ha már kevés a fény vagy eleve fényszegény helyen fotózunk. Ez utóbbit egyébként jobb kerülni, mint ahogyan a direkt napfényt is.

 [Dönthető és forgatható vaku - ilyet használok]

Szerencsére a fényt nagyon jól lehet "formálni". A direktbe vakuzást még a kompakt gépekkel is el lehet kerülni némi leleményesség és néhány eszköz segítségével. Ez lehet akár egyszerű papír lap vagy külső vakuk esetén erre a célra rendszeresített softbox. A papírt (akár több rétegben) a vaku elé tartva lágyítható annak fénye, illetve különböző szögekben megdöntve irányítható is valamelyest. A softbox hasonló elven működik csak jóval hatékonyabban.

 [Softbox]

Ha sterilebb képet szeretnénk érdemes lehet esetleg tárgysátrat használni. Ez is elkészíthető otthon, házilag, de van készen megvásárolható is. Itt a sátrat kívülről megvilágítva, akár egyszerű lámpákkal is, elég homogén/lágy fényt érhetünk el. Hátránya, hogy általában nem túl nagyok belülről, így korlátoltabbak.

 [Tárgysátor]

Hasznos dolog még a derítés. Erre egy mezei A/2 fehér lapot használunk. Mivel általában csak az egyik oldalról kap fényt a fotózandó téma, így a másik oldala sötétebb, árnyékos marad. Ezt ellensúlyozhatjuk, ha az árnyékos oldalhoz odatartjuk a papírt, visszaverve a pl. ablakon beérkező fényt. Az egész téma több fény kap és a árnyékok is lágyabbak lesznek.


Utómunka

A képeket gyakran utólagosan kell "javítani".
Ilyen korrekció lehet a fényesség, kontraszt, telítettség állítása, a levágás (crop), csak hogy a legalapvetőbb dolgokat megemlítsem.
Az ilyen munkákhoz  elég sok program van, több-kevesebb tudással. Én jelenleg az Adobe Photoshop CS4-et használom, igencsak alapszinten.
Mivel ez (is) egy igen tág téma, így csak a fontossága miatt említettem meg.


Az írás Hugi kérésére, felvetésére született.
Később még lehet bővítve, vagy akár folytatva is lesz.

2 megjegyzés:

Hugi írta...

Szia!
Köszönöm a bejegyzést, nagyon gyorsan reagáltál :)
Olvasgatom, aztán hátha valami bejön nekem is, meglátjuk ;)
Üdv, Hugi

Gesztenye receptjei írta...

Sütisarok!
Én is a fényképezéssel állok hadilábon.
Szeretném megkérdezni, hogy a AP CS4-et honnan töltötted le?
A régebbi gépemen rajta volt, de amikor le kellett adnom, akkor letöröltem, az újra meg nem tudom rátölteni, kódot kér, pedig emlékszem, hogy volt ingyenes teljes verziós letöltése is.
Köszi előre is:-)