2010. december 17., péntek

Férfi a konyhában #6 - Marcipános-áfonyával töltött bonbon

A múltheti bonbonozás (van ilyen szó?!) meghozta a kedvem, így hát "mi van itthon?" alapon, kísérleteztem. Találtunk 12 dkg marcipánt. Remek - gondoltam. Csak annyi volt vele gond, hogy "embert lehetne vele ölni" keménységűre száradt. Azt a tanácsot kaptam, hogyha kicsit rámelegítek mikróban, akkor le tudom reszelni. Mit rakjunk az marcipán mellé? Néhány hete vettünk aszalt vörös áfonyát. Ezeket se ettem még együtt, így hát próba következett.



Marcipános-áfonyával töltött bonbon (18 db-hoz)

12 dkg étcsokoládé, 5-6 dkg marcipán, 5-6 dkg vörös áfonya, 0.5 dl rum

Ahogy az előző bonbon esetén, most is a töltelékkel kezdtem. Egy kis tálba kimérem a rumot, majd beleszórom az áfonyát. Ezt legalább 12 órát hagyom a hűtőben lefedve, hogy kellően meg tudja magát szívni. Nálam konkrétan 2 napot állt. Mivel nem volt sok rumban beáztatva, és azt is jórészt felszívta, így nem öntöttem le a maradékot. Ezt követően jól összeturmixolom, hogy dzsem állagú legyen. Erre reszelem rá a megmelegített marcipánt. Így egy viszonylag sűrű masszát kapunk. A forma kikenésével és megtöltésével a már korábban részletezett módon jártam el. Az elv ugyanaz. Kellő hűtés után a bonbonok a formából kipattinthatóak. Esetleg igény szerint díszíthetőek.
Most más formát akartam, így egy jégkocka tartóra esett a választás. Ennek nem olyan sima a felülete, ami meg is látszik a képen.
Sajnos ez is nagyon hamar olvad. Ellenben itt előnyére válik, mivel sokkal jobb az összhatása az ízeknek, ha a csoki azonnal folyósra olvad a szánkban.

4 megjegyzés:

Citromhab írta...

Nagyon szépek lettek!!

Zsóka írta...

Nagyon tetszik az oldal! :)
Ügyesek vagytok! :D
Csodásak a sütik!!!
Puszi

halfpig írta...

Köszi! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon szép és ötletes bonbon! Örülök, hogy megtaláltam a blogot!