2010. december 17., péntek

Férfi a konyhában #6 - Marcipános-áfonyával töltött bonbon

A múltheti bonbonozás (van ilyen szó?!) meghozta a kedvem, így hát "mi van itthon?" alapon, kísérleteztem. Találtunk 12 dkg marcipánt. Remek - gondoltam. Csak annyi volt vele gond, hogy "embert lehetne vele ölni" keménységűre száradt. Azt a tanácsot kaptam, hogyha kicsit rámelegítek mikróban, akkor le tudom reszelni. Mit rakjunk az marcipán mellé? Néhány hete vettünk aszalt vörös áfonyát. Ezeket se ettem még együtt, így hát próba következett.Marcipános-áfonyával töltött bonbon (18 db-hoz)

12 dkg étcsokoládé, 5-6 dkg marcipán, 5-6 dkg vörös áfonya, 0.5 dl rum

Ahogy az előző bonbon esetén, most is a töltelékkel kezdtem. Egy kis tálba kimérem a rumot, majd beleszórom az áfonyát. Ezt legalább 12 órát hagyom a hűtőben lefedve, hogy kellően meg tudja magát szívni. Nálam konkrétan 2 napot állt. Mivel nem volt sok rumban beáztatva, és azt is jórészt felszívta, így nem öntöttem le a maradékot. Ezt követően jól összeturmixolom, hogy dzsem állagú legyen. Erre reszelem rá a megmelegített marcipánt. Így egy viszonylag sűrű masszát kapunk. A forma kikenésével és megtöltésével a már korábban részletezett módon jártam el. Az elv ugyanaz. Kellő hűtés után a bonbonok a formából kipattinthatóak. Esetleg igény szerint díszíthetőek.
Most más formát akartam, így egy jégkocka tartóra esett a választás. Ennek nem olyan sima a felülete, ami meg is látszik a képen.
Sajnos ez is nagyon hamar olvad. Ellenben itt előnyére válik, mivel sokkal jobb az összhatása az ízeknek, ha a csoki azonnal folyósra olvad a szánkban.

4 megjegyzés:

Citromhab írta...

Nagyon szépek lettek!!

LizaHunt írta...

Nagyon tetszik az oldal! :)
Ügyesek vagytok! :D
Csodásak a sütik!!!
Puszi

halfpig írta...

Köszi! :)

Erinacea írta...

Nagyon szép és ötletes bonbon! Örülök, hogy megtaláltam a blogot!