2010. december 23., csütörtök

Pozsonyi bejgli - fruktózzal

Most egy kicsit hosszú leszek, de ígérem, hogy megéri elolvasni, kipróbálni (még van idő!), mert az apró műhelytitkoknak köszönhetően szuper csinos bejgliket süthetünk :) Tegnap mákos, gesztenyés és meggyes-mákos készült. Ma pedig még sütök egy fél adagot, mert rohamosan fogy a bejgli-készletünk :)




Pozsonyi bejgli (7 db fél kilós)

1000 g liszt, 400 g vaj, 60 g fruktóz (100 g cukor), 20 g élesztő, 300 ml tej, 2 sárgája, citromhéj
+ 1 egész tojás és 2 sárgája a kenéshez

Mákos töltelék:
500 g darált mák, 195 g fruktóz (300 g cukor), 250-300 ml tej, 1 tk vanília kivonat, citromhéj, 100 g mazsola (+ egy marék magozott meggy)

Gesztenyés töltelék:
500 g gesztenyepüré, 40 g fruktóz (60 g cukor), 1 ek vaj, 5 cl rum

Először a tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje rendesen kihűlni. A mákos töltelékhez a fruktózt, a vanília kivonatot és a tejet feltesszük főni. Amikor forrni kezd hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és reszelt citromhéjat. Jól elkeverjük, majd kihűtjük.
A gesztenyés töltelékhez az összes hozzávalót egy tálba tesszük és robotgéppel egyneműre keverjük.

Jöhet a tészta. A tej felét kicsit megmelegítjük, belekeverünk egy kevés fruktózt (cukrot), majd belemorzsoljuk az élesztőt. Nem kell megvárni, míg az élesztő felfut, elég, ha az ujjunkkal megkevergetjük. A tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba kimérjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet (és természetesen a maradék tejet is). Robotgéppel jól összedolgozzuk, lehetőleg minél hamarabb. A tésztát letakarva, hideg helyen 20-30 percig pihentetjük. 
Amíg a tészta pihen, a tölteléket kimérjük. 240-260 grammos tölteléket számoljunk egy bejglihez. (A mákos töltelékből 3 db 250 grammos gombócot mértem ki, a maradékhoz pedig hozzákevertem a meggyet, kettéosztottam(~2x250). A gesztenyés tölteléket is feleztem (~2x260g). Így megkaptam a hét bejgli töltelékét.)

A pihentetés után a tésztát hét darab 260-270 grammos darabokra osztjuk. A gombócokat kicsit megsodorjuk, így könnyebb lesz majd nyújtani. Ha a konyhában nagyon meleg van, érdemes 10-15 percre hideg helyre visszatenni. 
Fontos! A tészta nyújtásakor NE lisztezzük a deszkát/munkafelületet! A tésztát kb. A/4-es méretűre nyújtsuk majd enyhén vizezett kézzel oszlassuk el rajta a tölteléket. (Túl vizes töltelék esetén ugyanis szétrepedhet a bejglink) Fontos, hogy a töltelék felvitelekor a tészta széleinél 1-1,5 cm maradjon szabadon! A tészta két rövidebbik oldalát behajtjuk, majd fentről lefelé feltekerjük, közben igazgatjuk, hogy szép csinos legyen :). Ezután egy kicsit meghengergetjük, ezzel is formázva a bejglinket. Figyeljünk arra, hogy a bejgli aljára kerüljön a hajtás. Ezután tenyérrel kicsit lelapogatjuk és tepsire rakjuk. (A tepsit nem kell vajazni, papírozni!) A bejglik között hagyjunk 3-5 cm helyet!
Ha a tepsi megtelt, tojással (1 egész + 2 sárgája) lekenjük és hideg helyre rakjuk. Ha a tojásréteg megszáradt (amikor már meg tudjuk simogatni :)) jól megszurkáljuk (tényleg ne sajnáljuk) majd újra lekenjük. Újra hideg helyre tesszük, majd ha rászáradt a tojás, jöhet a sütés. 
Előmelegített, 200°C-os sütőben addig sütjük, míg fel nem veszi a formáját (kb. 10-15 perc). Ezután a hőfokot 180°C-ra csökkentjük és további 15-20 percig sütjük. Ha megsült, még melegen egy kicsit csinosíthatunk a bejgliken. Ehhez két habkártyára (vagy kisebb vágódeszkára) van szükség. Ezek segítségével finoman formázhatjuk, sőt az oldalsó repedéseket még nagyjából el is tüntethetjük. A megformázott bejgliket érdemes egymásnak "támasztani", így biztosan tartani fogják a formájukat.

Nincsenek megjegyzések: