2010. október 22., péntek

Fűszeres almás pite

Nem vagyok egy nagy almás pite rajongó, K-nak akartam kedveskedni vele. (Meg felavatni a levélkiszúrómat...) Még arra is képes voltam a tökéletes pite érdekében, hogy bejárjam a környéket mentáért. Négy bolt, két zöldséges és a keresés eredménytelen. Mindenhol csak bazsalikom, rozmaring és snidling van. Miért??? Igazából csak dekorációnak szántam, de akkor is bosszantó. Bezzeg otthon lenne...Ugye megvan még?

Forrás: Moje Wypieki 


Fűszeres almás pite

Tészta - 29 cm-es piteformához:
500 g liszt, 200 g vaj, 175 g porcukor, 2 tojás sárgája, 2 ek 20%-os tejföl, csipet só + fehérje a kenéshez
Töltelék:
4-5 savanykásabb alma, 1 ek juharszirup (vagy méz), fél citrom reszelt héja, pár csepp citromlé, fél vaníliarúd kikapart magjai, 1 kk fahéj, fél kk őrölt szegfűszeg, ánizs, szerecsendió (vagy az utóbbi három fűszer helyett 1 púpos kk mézeskalácsfűszer)  

A lisztet és a hideg kockára vágott vajat gyorsan összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha nehezen akar összeállni a tészta tegyünk bele még egy kevés tejfölt. Gombóccá gyúrjuk, kicsit lelapogatjuk, majd jó alaposan becsomagoljuk egy celofánba. Másfél-két órára hűtőbe tesszük.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagyobb tálba tesszük, befűszerezzük és jó alaposan átforgatjuk. Letakarjuk és hűtőbe tesszük (legalább egy órára).
A pihentetett tésztát kettéválasztjuk, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, míg a másikat lisztezett deszkán elnyújtjuk. Óvatosan alányúlunk és a kivajazott piteformába emeljük. A lelógó részeket levágjuk. (Egy kicsit hagyjunk rá, mert összemegy a tészta) Egy kevés tojásfehérjével megkenjük,villával megszurkáljuk. Előmelegített, 160°C-os sütőben 15-20 percig elősütjük. Ezután ráhalmozzuk az almadarabokat. A tészta másik felét kinyújtjuk, majd befedjük vele a pitét. A levágott tésztadarabokból leveleket formázhatunk/szúrhatunk ki - ezekkel díszíthetjük a süteményt. Fehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, majd 160°C-os sütőben egy órán át sütjük.

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez gyönyörű!

Gomba írta...

Köszönöm :)

Bori írta...

1) Nagyon guszta a süti... :-)
2) a blogod fejléce is szuper - saját tervezés?

Gomba írta...

1. Köszönöm :)
2. Igen, bár hagy némi kivetnivalót maga után

Névtelen írta...

Miért vagy ilyen kishitű? Tényleg szuper!
Tanács: Könyörgöm írj többet!
Annyira jó a szöveged. Imádom(nám) olvasni.

Gomba írta...

Köszönöm :) Majd igyekszem...