2010. október 10., vasárnap

Túrós batyu

Hirtelen felindulásból sütöttem vacsorára. Eredetileg májas táskának indult a dolog, de azt inkább áttettem a mai napra. 
A túrósból fél adagot készítettem, kettőnknek bőven elég volt, még reggelire is maradt pár darab.

Forrás: Limara

Túrós batyu

Tészta:
350 g liszt, 1,6 dl tej, 20 g élesztő, 1 kisebb tojás, 1,5 ek + 1 kk nádcukor, 1 csipet só, 40 g olvasztott vaj
Töltelék:
250 g túró, 2 ek nádcukor, 1 csapott ek búzadara, 1 tk vaníliakivonat, fél citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája és felvert habja, pár csepp citromlé, pár szem aszalt barack apróra vágva
+ 1 felvert tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóiból (a vaj kivételével!) lágy tésztát dagasztunk. Amikor már összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd tovább dagasztjuk. Ha szükséges egy kevés liszttel javítunk az állagán. Egy órán át kelesztjük.
A töltelékhez összetörjük a túrót a többi hozzávalóval. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a túrós töltelékbe. Végül hozzákeverjük az aszalt barackot (vagy mazsolát).
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Kb. 10x10-es négyzetekre felosztjuk. Minden négyzet közepére halmazunk egy kevés tölteléket, s a tészta széleit összecsípjük, majd enyhén megtekerjük. A tetejüket felvert tojással megkenjük, majd 175°C-os sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. 


Nincsenek megjegyzések: