2010. március 28., vasárnap

Töltött szörnyeteg

Lassan két hónapja, hogy elkészült, de ilyen-olyan okok miatt kimaradt a bejegyzések közül. A család unszolására ezért most gyorsan pótolom. Készülhet sós vagy édes töltelékkel is, amennyiben édeset választunk, egy kicsit több cukor kell a tésztájába, ami egyébként semleges ízű. A szabásmintában nagy segítség volt Rita oldala, a tésztát (egyébként majdnem ugyanaz, mint Ritánál) ez alapján készítettem.

Töltött Krokodil

50 dkg liszt, 100 g tejföl, 250 ml langyos tej, 1 kk só, 1 kk cukor, 25 g élesztő

Töltelék:
Póréhagyma, gomba, reszelt sajt

A langos tejbe belerakjuk
a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Addig a többi hozzávalót összekészítjük, s majd amikor az élesztő felfutott, összedolgozzuk az egészet. Egy-másfél óra alatt, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Ha megkelt egyszer átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. (A tésztát érdemes ilyenkor a tepsire átrakni és ott formázni, különben kétemberes munka lesz balesetmentesen átemelni) A szabásminta alapján pizzavágóval (vagy derelyevágóval) bevagdossuk, majd a töltelékkel megtöltjük. (A póréhagymát és a gombát olajon megpároljuk, sózzuk borsozzuk) Csak a hasába tettem tölteléket, mivel mindenhol így láttam, de a fejébe is elfér egy kevés. A tölteléket befedjük, megformázzuk a fejét, ollóval kicsit megcsipkedjük, hogy igazán félelmetes legyen :) Tojással megkenjük és előmelegített, 175°C-os sütőben kb. 30 perc alatt kisütjük.

És még a szülők is meg tudják csinálni:)


Nincsenek megjegyzések: