Már egy ideje nem veszünk bolti kenyeret. Persze néha előfordul, de többnyire magunk sütjük. Magosat, barnát, puhát. Ez lett volna az eredeti terv, aztán croissant lett belőle. Limara expressz croissant-ját már egyszer kipróbáltam, most is ezt sütöttem meg. Szép leveles, mégsem száraz és nagyon finom! Egyetlen hibája van, ami egyben előnye is, hogy le kell reszelni a margarint. Az első pár mozdulatnál nincs is gond, utána azonban könyékig margarinos lesz az ember. Így viszont nem kell a tésztát hajtogatni, pihentetni. Valamit valamiért.
Croissant
70 dkg liszt, 1 pohár kefir, 2 dl tej, 2 tojás, 4-5 ek cukor, 5 dkg élesztő, 1 kk só + 25 dkg hideg margarin, 1 tojás
Langyos tejbe teszünk egy kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A többi hozzávalót kimérjük (a margarinra később lesz szükségünk!), majd amikor az élesztő felfutott, robotgéppel dagasztjuk. Kézzel egy kicsit átgyúrjuk és letakarva kb. 1,5 órára a hűtőbe tesszük. Míg kel a tészta, a margarint a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Felhasználásig hűtőbe tesszük. Előkészítjük a tölteléket. Ez gyakorlatilag bármi lehet: én most sonka-sajt keverékével és süthető csokival töltöttem meg.
Ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. (A sütőt 175°C-ra állítjuk!) Az első gombócot elnyújtjuk, majd félrerakjuk, rászórunk egy kevés margarint. Nyújtunk egy következő lapot, ráfektetjük a már meglévő margarinos lapra, ezt is megszórjuk margarinnal, és így tovább. Az utolsó lap teteje értelemszerűen üres marad. Óvatosan visszaemeljük a deszkánkra. Nincs kicsi deszkám, mégsem fértem volna el rendesen, ezért kettévágtam a tésztát és így kezdtem el nyújtani. Vékonyra nyújtjuk, háromszögekre osztjuk, megtöltjük és feltekerjük. Papírral bélelt tepsire rakjuk, tojással megkenjük. A sütési idő függ a croissant-ok méretétől illetve a sütő erősségétől, ezt figyelembe véve süssük. Ebből a mennyiségből 15 croissant lett, 25-30 perc alatt sült ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése