2013. március 29., péntek

Szalonnás kalács

Az az igazság, hogy egyáltalán nincs húsvéti hangulatom. Az idő is pocsék, nekem húsvét ide vagy oda, dolgoznom kell, ráadásul már most rosszul vagyok a sok nyúltól. 
Mindenesetre megpróbáltam egy kicsit hangolódni, méghozzá ezzel a sós kaláccsal. Tegnap bevillant, hogy szalonnás kalácsot kéne sütni. Gyors telefon anyának, feltúrták szegények az összes receptet, de persze pont ez nem került elő. Majd egy hónap múlva, amikor már nem keresi senki :P
Szóval improvizáltam egy kicsit. Az biztos, hogy a régi receptben nem volt burgonyapehely, sem joghurt, de pont ettől isteni puha lett! Tzatziki-vel ettük, de vajjal megkenve vagy csak úgy magában is remek reggeli vagy vacsora.


Szalonnás kalács - 4 db

~325 g liszt, 200 ml langyos tej, 30 g puha vaj, 3 ek joghurt, 2 ek burgonyapehely, 20 g élesztő, 1 sárgája, 1 kk só, 1 csipet nádcukor
+ 80-100 g szalonna

Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz (a szalonna kivételével) adjuk és lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges egy kevés liszttel korrigáljuk az állagát. 
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta pihen, a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Félretesszük hűlni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd beledolgozzuk a szalonnát. Tizenkét egyenlő részre osztjuk. Minden részt külön-külön átgyúrunk, majd egyenlő hosszúságú csíkokká sodrunk. 3-3 tésztacsíkot összefonunk, a fonatok végeit egy kicsit aláhajtjuk. (A szalonnadarabokat igyekeztem a tészta belsejébe rejteni, mert így biztosan nem ég meg) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tojással lekenjük és tetszés szerint magvakkal, sajttal megszórjuk. Sütés előtt még egyszer megkelesztjük, majd 200°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (Igazság szerint elfelejtettem figyelni az órát, nálam kb. 20 percet sülhettek. Mindenesetre amikor már szép piros a teteje, akkor már jó lesz.)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát ez nagyon csinos :-) ügyes vagy!
Ne dolgozz azért sokat! (Ha lehet!)
Üdv.: Andi

Gomba írta...

Ó, köszönöm! Majd igyekszem :D