2013. március 23., szombat

Medvehagymás stangli

K kockabulit szervezett mára, oda sütöttem egy kisebb adag gombás hasét meg ezeket a stanglikat.
Most nem azért, de marha jó lett. :D Látványra lehet elbírt volna még egy kis zöldet, de az íze szerintem így is kellően macihagymás :)
A medvehagymát a tésztába hajtogattam, mert szerintem a frissen vágott zöld gyúráskor megfestette volna a tésztát. Az meg nem feltétlenül gusztusos, pláne, ha egy rakat férfiembernek viszi az ember. Szóval ezt javaslom nektek is. Kb. kettő perc többletmunkával jár az egész, cserébe sokkal szebb, rétegesebb lesz a végeredmény.


Medvehagymás stangli

1 kg liszt, 500 g puha vaj, ~300 ml tej, 6 ek tejföl, 3 tojás sárgája, 3 ek burgonyapehely, 50 g élesztő, 40 g só, csipet cukor + egy csokor medvehagyma, reszelt sajt

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Az összes hozzávalót (a medvehagyma kivételével) egy nagy tálba mérjük. Amikor az élesztő már habos, hozzáadjuk a szárazanyagokhoz és a tésztát begyúrjuk. Lefedve, meleg helyen egy órát pihentetjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és a könnyebben kezelhetőség miatt kettéosztjuk. Enyhén lisztezett felületen kb. egy cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét a kezünkkel felborzoljuk és eloszlatjuk rajta az apróra vágott medvehagymát. A tésztát szimplán meghajtjuk, újra kinyújtjuk, felületét ismét felborzoljuk, végül hajtunk rá egy duplát is. (Képi segítség a hajtogatáshoz)
Ezután kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét tojással lekenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk. 
A tészta másik felével megismételjük ugyanezt.
A stanglikat előmelegített, 210°C-os sütőben kb. 13-15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: