2011. szeptember 11., vasárnap

Répatorta

Eddig kétszer ettem répatortát. Egyszer, kb. mikor divatba jött; anyával sütöttük Hát nem ízlett. Nagyon nem... Majd évekkel később kóstoltam egy cukormázas verziót is. A tészta jó volt, de a máz szörnyű. Nem is próbálkoztam vele többet. Aztán az esküvőre répatortát (is) kértek.
A répákat pár nappal előtte megcsináltam, és naponta többször gyönyörködtem bennük :) 
Azonban, mikor a tésztát készítettem, voltak kétségeim a végeredményt illetően...Pláne, mikor észrevettem, hogy nem nagyon akar nőni a tészta. (Valószínűleg nem voltam elég óvatos a tojáshabbal) De a végére elszállt minden aggodalmam. A répatorta nagyon-nagyon finom (de tényleg!), és jobban is tetszik ilyen laposan. Mivel van benne anyag rendesen, falatnyi kockákra vágtam. Szerintem nagyon édesek. :)
Ja, és nem elírás, tényleg nincs zsiradék a tésztában - a dió tölti be ezt a szerepet.

Nyárikonyha receptjét dolgoztam át.



Répatorta - 24x37 cm-es tepsihez, 60 db falatnyi kocka

400 g répa, 350 g dió, 5 tojás, 130 g nádcukor, 100 g rétesliszt, egy citrom reszelt héja, 2 kk sütőpor
+300 g fehércsokoládé, marcipánrépák

Először a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd megdaráljuk. A répákat megpucoljuk és kis lyukú reszelőn legyaluljuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 50 g nádcukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk. Apránként hozzáadjuk a diót, a répát és a reszelt citromhéjat. Apránként a tojáshabbal (óvatosan!) lazítjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporos réteslisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és egyenletesen elkenjük a masszát. Előmelegített, 180°C-os sütőben, kb. 30 percig sütjük.
Miután kihűlt, a tésztát megfordítjuk, tehát a talpa lesz a sütemény teteje (így szép egyenes lesz). Gőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét, kevés olajjal hígítjuk. Egyenletesen elkenjük a répatorta tetején, ha úgy tartja kedvünk villával díszítjük. A répákat kétféle módon rögzíthetjük. Egyből ráragaszthatjuk a még lágy csokoládéra, vagy szeletelés után egy-egy fehér csoki pöttyel rögzíthetjük azokat. 

7 megjegyzés:

Petra írta...

Aha, ezt vittem! Köszi.
Nagyon guszták lettek. A répák a tetején külön a kedvenceim. :)))

Angi írta...

Nagyon tetszik, hogy sokkal kevesebb cukorral sikerült megoldanod, mint az átlagos répatorta receptek. Biztos finom!!

Gomba írta...

Na igen, de a fehér csoki pótolja ;)

szaboagi írta...

Nagyon, nagyon finom volt, nem is beszélve az icipici kis répácskákról. :) Szuper volt, köszönjük!

Gomba írta...

Örülök, hogy ízlett és köszönöm a visszajelzést! :)

Dina írta...

Hú, ez nálunk húsvétkor kimaradhatatlan! :) Imádjuk! :)Nagyon guszta fotókat hoztál róla!

Gomba írta...

Köszi ;)