2011. április 3., vasárnap

Piskótatekercses gesztenyetorta

Nemrég ünnepeltük apa 50. születésnapját. A tortafelelős én voltam. :) A kívánság az volt, hogy gesztenyés meg mákos legyen. (Mert két torta is készült, de erről majd később) Bújtam a netet, terveztem, rajzoltam. Végül ez lett belőle. Nagy sikere volt. :)
Anya szerint iszonyú pepecses, mert csak azt látta, hogy itt kutyulok, ott kutyulok, most karikát sütök, aztán meg piskótalapot. (A receptet és kinézetet titokban akartam tartani, hogy meglepi legyen) Sőt így utólag a receptet leírva én is így látom, de ez senkit ne tévesszen meg! Mert akinek van némi alapszintű ismerete a sütésben, könnyen megbirkózik vele. És utólag nem is tűnik olyan macerásnak.


 
Piskótatekercses gesztenyetorta

Karikához - 24 cm
5 tojás (szétválasztva), 100 g liszt, 70 g fruktóz (100 g cukor), 20 g kakaópor
Piskótatekercshez - 24x29 cm
2 tojás (szétválasztva), 48 g liszt, 28 g fruktóz (40 g cukor)
Meggykrémhez
150 g meggy, 1 ek fruktóz (1 púpos ek cukor), 3 ek víz, 1 ek keményítő
Gesztenyekrémhez
500 g gesztenyemassza, 2 ek fruktóz (3 ek porcukor), 400 ml tejszín, 1 csomag zselatinfix, rum ízlés szerint
Díszítéshez
kb. 100 g gesztenyemassza, 200 ml tejszín, 1 ek fruktóz (1 púpos ek cukor)
A csokoládé díszekhez kb. 50 g étcsokoládé, kevés olaj

Először a piskótakarikát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét elkezdjük habbá verni. Amikor már elkezdett habosodni, hozzáadjuk a fruktóz (cukor) egyharmadát. Kemény habot verünk belőle. Ezután egy másik tálba kihabosítjuk a sárgáját a maradék fruktózzal (cukorral). A fehérjébe óvatosan beleforgatjuk a sárgáját, majd apránként hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport. Tortakarikába öntjük és előmelegített sütőben 180°C-on tűpróbáig sütjük. Lisztezett deszkára borítjuk (így kiegyenesíthetjük a tetejét) és kihűtjük.
Ezután hasonló módon elkészítjük a piskótatekercs masszáját. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük, úgy, hogy kb. 24x29 cm-es téglalapot kapjunk. Előmelegített, 180°C-os sütőben 7-10 perc alatt kisütjük. Még melegen feltekerjük, kicsit meghajlítjuk és így hagyjuk kihűlni.
Amíg a tekercsünk hűl, elkészítjük a meggykrémet. A magozott meggyet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a 3 evőkanálnyi vizet és a fruktózzal (cukorral) ízesítjük. Felfőzzük, majd botmixerrel enyhén összetörjük. Egy kis tálkába teszünk egy evőkanálnyi keményítőt és csomómentesre keverjük néhány kanálnyi meggylével. Hozzácsurgatjuk a meggyhez, felfőzzük és kihűtjük.
Ha a piskótakarikánk kihűlt, kétfelé vágjuk. Az egyik felét a tortakarika aljába tesszük.
A kihűlt tekercset a hosszabbik oldalánál kettévágjuk. A meggykrémet eloszlatjuk mindkét piskótán és újból feltekerjük. 
A gesztenyés krémhez a gesztenyét rummal és fruktózzal (cukorral) ízesítjük, robotgéppel kicsit összedolgozzuk. Egy másik tálban a tejszínt elkezdjük felverni, s folyamatos keverés közben hozzáadjuk a zselatinfixet. A felvert tejszínt apránként hozzákeverjük a gesztenyés masszához. 
A gesztenyekrémből egy keveset kenünk a piskótakarinkánk (ami a tortaformában van) aljára. Ezután a piskótatekercseket, enyhén meghajlítva beletesszük. (Egy kört formázunk belőlük) A maradék gesztenyés krémet eloszlatjuk a tortaformában, végül a kakaós piskótával lezárjuk. Egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Másnap a díszítéshez szánt tejszínt egy kevés fruktózzal (cukorral) felverjük, majd ezzel kenjük körbe a tortát. Tejszínhabbal, gesztenyegolyókkal és csokidíszekkel dekoráljuk.
(A csokoládédíszekhez a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, egy kevés olajjal hígítjuk majd erős műanyagfóliából készített zsákba öntjük. Az előzőleg megrajzolt sablont sütőpapír alá helyezzük, majd csokoládéval "megrajzoljuk". Hűtőbe tesszük dermedni.)


8 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Boldog szülinapot utólag is apukádnak, a torta csodálatos:-))

Gomba írta...

Köszönöm apa nevében is :)

Citromhab írta...

Gyönyörű és különleges torta!

Gomba írta...

Köszi!

Névtelen írta...

Találd ki, hogy ki csodálta meg a gyönyörüségeidet?
Megoldáshoz segítség: már ettem is belőle!!!

Gomba írta...

Mama? :)

Gáborné írta...

Köszönöm a nagyon finom tortákat!!!
az Ünnepelt

Gomba írta...

Szívesen :))