2011. április 18., hétfő

Aranygaluska

Múlt héten aranygaluskát csináltunk a cukrászdában. Előtte meglettem interjúvolva, hogy ugyan van-e már a blogomon galuska. Nos, eddig nem volt, de ma egy közös sütés keretében pótoltuk a hiányt. Isteni finom, könnyű lett!
K anyukája formázta így a galuskákat. Először csak kockázni akartam, de belátom szebb így. Szóval maradunk ennél.



 Aranygaluska

250 g liszt, 120 ml tej, 25 g olvasztott vaj, 25 g (vaníliás) nádcukor, 20 g élesztő, 1 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 
75 g darált dió, 3-4 evőkanál nádcukor, egy teáskanálnyi olvasztott vaj
+ kb. 50 ml tej, 1 tk cukor

Vaníliasodó:
350 ml tej, 150 ml tejszín, 2 tojás sárgája, 2 púpos ek nádcukor, 1 ek keményítő, 1 rúd vanília

A tésztához langyos-cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót, az olvasztott vaj kivételével egy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd dagasztani kezdjük. Amikor kezd összeállni a tészta, hozzácsurgatjuk a vajat is. Egy órán át kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, majd a cukros dióval meghintjük. Kis téglalapokra vágjuk, majd minden egyes tésztát lazán feltekerünk. Kivajazott tálba rakosgatjuk. 10-15 percet kelesztjük, majd előmelegített, 175°C-os sütőben, kb. 35 percig sütjük. Sülés közben, amikor a tészta kérget kapott, megkenegethetjük egy kevés cukros tejjel is.

A sodóhoz egy kis lábasba tesszük a tojások sárgáit, a cukrot és a keményítőt, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, tejszínnel, majd közepes lángon besűrítjük. A kész, rózsáira szedett galuskára kanalazzuk és jóízűen megesszük. :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kockázás csak ipari mennyiségnél indokolt. Egyébként kiválóan néz ki. Biztos finom is lehet...

Zsiri írta...

Imádom, mérhetetlen mennyiséget el tudok belőle pusztítani :)