2011. április 29., péntek

Francia mákos

Anya kapta a receptet az egyik szülőtől az oviban, áradozott róla, hogy milyen finom. Így aztán jobb ötlet híján ezt sütöttem meg húsvétra. Háát, megküzdöttünk a sütivel, de én nyertem. :) Valószínűleg egy kicsit túlverhettem a krémet (vagy nem hűtöttem ki eléggé?), így nagyon folyt. Este volt, be akartam tölteni, másnap délre vittük volna, sütőkeretem persze nem volt (egyébként sincs). Kartonpapírból fabrikáltam egyet. A hűtőben másnapra szépen összeállt és az ízek is összeértek. 
Fényképezni már csak ezt a két árva szeletkét tudtuk, azért ebből sejthető, hogy bejött a családnak. 


Francia mákos - 38x22-es tepsihez

Mákos piskóta
180 g nádcukor, 120 g liszt, 95 g darálatlan mák, 6 tojás (szétválasztva), 50 ml olaj, 3 ek víz, 1 kk sütőpor
Mézes lapok
300 g liszt, 100 g porrá zúzott nádcukor (porcukor), 75 g vaj, 1 ek méz, 1 kk szódabikarbóna, 2 tojás
Krém
3 tojás sárgája, 150 g porrá zúzott nádcukor (porcukor), 1 rúd vanília, 350 g puha vaj, 700 ml tej, 2 csomag pudingpor (vagy 80 g keményítő)
Tetejére
100 g durvára vágott dió, 50 g vaj, 1 ek nádcukor + csokoládé

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor kétharmadával habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk az olajat és a 3 evőkanálnyi vizet is. Apránként beleszitáljuk a sütőporos lisztet, majd hozzáadjuk a mákot is. Egy másik tálba a fehérjéket verni kezdjük, majd amikor kezd összeállni, hozzáadjuk a maradék cukrot is. A felvert kemény habot 2-3 részletben, a lisztes keverékbe forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített, 180°C-os sütőben, tűpróbáig sütjük.
A lapokhoz a hozzávalókat összegyúrjuk, ketté osztjuk és enyhén lisztezett deszkán, kinyújtjuk. Egy lap mérete legyen egy kicsit nagyobb a mákos piskótáénál. 180°C-os sütőben 10-12 percig sütjük. Óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik!
A krémhez 700 ml tejből és két csomag pudingporból (vagy 80 g keményítőből) pudingot főzünk, majd kihűtjük. 
350 g puha vajat habosra keverünk 150 g porított nádcukorral (porcukorral). Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit, illetve a vanília kikapart magjait. Ehhez a vajas masszához adjuk a kihűlt pudingot.
A krémből egy keveset félreteszünk. Az egyik mézeslapot megkenjük a maradék krém felével, erre helyezzük a mákos piskótát. Rákenjük a maradék krémet és a másik mézeslappal lezárjuk, a félretett krémmel a tetejét lekenjük.
A diót egy kis lábasban pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Amikor a cukor kezd olvadni beletesszük a vajat is. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A kihűlt cukros diót a sütemény tetejére tesszük, olvasztott csokoládéval díszítjük.

1 megjegyzés:

Gáborné írta...

De még mennyire, hogy bejött... Nyami!
Az édesszájú apukád.