2011. április 7., csütörtök

Kókuszos szelet

Most először vettünk kókuszdiót. Csak úgy mindenféle cél nélkül. Pár napja már a konyhapulton pihent, így ma feltörtük. Reni útmutatása szerint szépen ketté is tört, aztán úgy 15-20 percig vájtunk. Mert nem olyan egyszerű ám kibányászni a húsát. Bár lehet, hogy csak mi fogtunk hozzá rosszul :) 
Egy ilyen egyszerű sütiben végezte. Ha bolti kókuszreszelékkel készítjük, a levet egy kevés tejjel helyettesíthetjük. (A mi diónkban nagyon kevés lé volt, úgy két evőkanálnyi. Igaz fogalmam sincs mennyi az átlag.) Szerintem Bounty-s, K szerint nem. Csak kókuszos és csokis :)

Krém: Dolce vita



Kókuszos szelet

Kakaós piskóta - 25x21-es kis tepsihez
 4 tojás (szétválasztva), 80 g liszt, 80 g nádcukor, 16 g kakaópor

Kókuszos krém
3 tojás sárgája, 3 púpos ek nádcukor, 1,5 dl tej, 100 g kókuszreszelék, kókusz leve, fehér rum ízlés szerint 

Csokoládébevonathoz
~200 g csokoládé, olaj + kókuszchips a díszítéshez

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük felverni. Amikor már kezd összeállni, hozzáadjuk a cukor egyharmadát. Kemény habot verünk belőle. A sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd apránként a felvert fehérjéhez adagoljuk. Végül hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180°C-os sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha friss kókusszal dolgozunk a kókusz levét felfogjuk, a húsának kb. egyharmadát lereszeljük. (A többiből készíthetünk kókuszchipset. Zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk, porcukorral meghintjük és 100°C-on kiszárítjuk.) A krémhez a három tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kókusz levét és a tejet. Érdemes ezt hőálló tálban végezni, mert ezután kis lángon besűrítjük. Végül hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a rumot. Kihűtjük.
A piskótát harmadoljuk, majd betöltjük a kihűlt krémmel. Hűtőbe tesszük dermedni.
A bevonáshoz a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd olajjal hígítjuk. Minél több olajat teszünk bele annál nehezebben dermed meg, mégis többet kell beleönteni, mint amennyit jónak látnánk. A lényeg, hogy folyós legyen. A süteményt rácsra tesszük, az alá pedig egy tálcát helyezünk. A csokoládét egy merőkanállal egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. Mivel a csokoládé híg, lefolyik a süti oldalán, így bevonja az oldalakat is. A felesleg a tálcán gyűlik össze, amit később felhasználhatunk. Kókuszchipssel (vagy kókuszreszelékkel) díszítjük. Rácsostól hűtőbe tesszük, majd amikor megdermedt, egy hirtelen mozdulattal alávágunk és tányérra/tálcára helyezzük.

Nincsenek megjegyzések: