2011. április 5., kedd

Meggyes máktorta pirított tojáshabbal

A piskótatekercses gesztenyetorta mellett ez a torta is apa születésnapjára készült. Itt is arra törekedtem, hogy különleges legyen, de a megvalósítással nem vagyok 100%-ig elégedett.
Rachel Allen receptjét használtam a mákos piskótához, de a liszt és mák arányát megcseréltem. Azt akartam, hogy jó mákos legyen, de talán jobb lett volna, ha az eredeti felállást használom. Így egy kicsit száraz volt. Szerintem. A hab miatt meg nyomi lett...




Meggyes máktorta pirított tojáshabbal

Mákos piskótakarika - 18 cm
150 g puha vaj, 70 g fruktóz (100 g cukor), 3 tojás lazán felverve, 75 g liszt, 100 g darált mák, 1 tk sütőpor
Vaníliakrém
250 g mascarpone, 2 ek fruktóz (3 ek porcukor), 1 rúd vanília, fél csomag zselatinfix
Meggykrém
~270 g magozott meggy, 2 ek fruktóz (3 ek cukor), 5 ek víz, 1,5 ek keményítő
Tojáshab
2 fehérje, 4 ek fruktóz (5 ek cukor)

A mákos piskótához a vajat összedolgozzuk a fruktózzal (cukorral), majd apránként hozzáadjuk az enyhén felvert tojásokat. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a mákot és a sütőport, jól összekeverjük. Apránként beleforgatjuk a tojásos masszába. Tortakarikába öntjük és 170°C-on tűpróbáig sütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, de a közepe még sületlen, a tetejét takarjuk le)
A vaníliakrémhez a mascarpone-t és a fruktózt (cukrot) egy tálba mérjük. A vaníliát felhasítjuk és a magokat kikaparjuk, a krémhez adjuk. Robotgéppel habosra keverjük, végül folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fél csomagnyi zselatinfixet.
A kihűlt mákos piskótát kettévágjuk, az alsó lapot visszatesszük a tortakarikába. Rákenjük a vaníliás krémet, majd a piskóta másik felével lezárjuk. Néhány órán át (vagy egy egész éjszakát) pihentetjük.
A meggykrémhez a meggyet a fruktózzal (cukorral) és az 5 evőkanálnyi vízzel feltesszük főni. Botmixerrel egynemű masszává zúzzuk. A keményítőt egy kis tálkába tesszük és pár evőkanálnyi meggypürével egyneműre keverjük. Folyamatos kevergetés mellett a meggyhez adjuk, felforraljuk és kihűtjük.
A meggykrémet a torta tetejére kenjük, hűtőbe tesszük, míg rádermed. 
A tojásfehérjét verni kezdjük, amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a fruktózt (cukrot). Kemény habot verünk belőle. 
A tortát kivesszük a karikából és az oldalára kenjük a tojáshabot, borzasra díszítjük. Előmelegített, 175°C-os sütőbe tesszük pár percre, amíg a tojáshab megpirul egy kicsit. Miután a sütőből kivettük, hagyjuk kihűlni a tortát, csak utána tegyük hűtőbe!


4 megjegyzés:

Gáborné írta...

Azért finom volt az így is!
Apa

Ditta tortái írta...

Gyönyörű lett!

Névtelen írta...

A megdermedt torta nem folyik el az újbóli sütéstől? Jó, látom, hogy nem, de akkor is olyan furcsa. De biztos isteni!

Gomba írta...

Mivel csak pár percre raktam be a sütőbe nem lett baja. Vagyis csak annyi, hogy a meggykrém teteje egy picit megvizesedett, de azt konyhai törlőkendővel felitattam :)

Apa, Ditta köszönöm!