2010. november 22., hétfő

Rákóczi túrós

Jelentem élek még. Csak kevesebb időm jut az otthoni sütésre...
Ez a Rákóczi túrós amolyan szorgalmi feladat volt részemről. Jól elmolyoltam vele...Hét fehérjéből csináltam rá a habot (nyolc helyett, bár szerintem 5 fehérje bőven elég), de még így is kimaradt egy csomó. Csináltam belőle habcsókokat. Ami egész jó -leszámítva, hogy merő cukor az egész- csak kérdés, hogy meddig áll el?




Rákóczi túrós

Tészta:
300 g liszt, 200 g vaj, 100 g porcukor, 2 tojás sárgája, 1 tk vaníliakivonat, citromhéj, csipet só
Túrós töltelék:
500 g túró, 150 g nádcukor, 70 g búzadara, citromhéj, pár csepp citromlé, 2 tk vaníliakivonat (+ mazsola)
Windhab:
5 fehérje, 300 g cukor
+ barack lekvár

A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, majd a többi hozzávalóval együtt egy gombócot formálunk. Fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük (legalább 30 percet). Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk (kb. fél cm vastag legyen). A sodrófára lazán feltekerjük és átemeljük a kivajazott tepsibe. Villával megszurkáljuk és 180-190°C-on addig sütjük, míg barnulni nem kezd. Ezután lekvárral megkenjük.
A töltelékhez kimérjük a hozzávalókat, villával jól összedolgozzuk. A túrós tölteléket a kisütött lapon eloszlatjuk, majd visszatesszük a sütőbe szárítani. 
Közben egy lábasba vizet teszünk fel, arra pedig egy fém tálat (mint a csokoládé olvasztásnál). A fémtálba kimérjük a cukrot és hozzáadjuk a fehérjéket. Folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, míg a cukor fel nem olvad, illetve a kezünknek még nem forró. Ezután levesszük a tűzhelyről és kihűlésig habbá verjük. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük, majd a túrótöltelék tetejére szorosan egymás mellé habcsíkokat húzunk. 100°C-on addig szárítjuk, míg egy kis színt kap a habunk. Végül baracklekvárral díszítjük.

4 megjegyzés:

Icus írta...

Nagyon szép lett. Mekkora tepsit használtál?

Bianka írta...

Igazán guszta lett

Gomba írta...

Köszönöm :)

Lemértem 26x29-es a tepsim (elég hülye méret :))De szerintem ez annyira nem lényeges, mert ha jól rémlik gyakorlaton csak lemezen sült.

Icus írta...

Köszönöm.