2010. november 2., kedd

Lemon dimples - citromos keksz

És hogy mire is jó a lemon curd? Például erre! Persze bármilyen más süteményre kenve, vagy csak úgy magában is nagyon finom. 
Ezt a kekszet meg lehet csinálni egy folyósabb lekvárral is, csak akkor épp a citromos pikantériáját veszti el. Sütés után szépen megkeményedett, estére viszont (számomra érthetetlen módon) visszapuhult. Azért így is elfogyott :)

Forrás: Moje Wypieki




Citromos keksz

300 g liszt, 180 g puha vaj, 175 g fruktóz (vagy 270 g porcukor), 1 nagy tojás, 1 ek citromlé, 1 tk sütőpor, 1 tk vaníliakivonat, fél citrom reszelt héja + kb. 2 dl lemon curd

A vajat a fruktózzal (cukorral), és a tojással kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, héjat, vaníliakivonatot is. Apránként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. Enyhén ragacsos tésztát kapunk, melyet egy órán át hűtőben pihentetünk. 
Pihentetés után kisebb golyókat formázunk a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Vigyázzunk, hagyjunk elég helyet a golyók közt mert szét fognak terülni! Minden golyó közepébe belenyomjuk a hüvelyujjunkat, s ezekbe a kis gödröcskékbe kanalazunk egy kiskanálnyi lemon curd-öt. 175°C-on kb. 12 percig sütjük, majd rácson kihűtjük.
Ebből a mennyiségből kb. 40 darab kekszet kapunk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Az Angliában élő barátnőmtől kaptam egy üveg raspberry curd-öt, és pont kapóra jött ez a recept, hogy mire is használjam. Finom lett, köszi!:)) Kata

Gomba írta...

Szia!

Örülök, hogy megcsináltad :)