2010. szeptember 15., szerda

Férfi a konyhában #4 - Teljes kiőrlésű sokmagvas rozsos kenyér

Az alábbi receptet már jó ideje nagy megelégedéssel használjuk. Sokáig tartó áldozatos munka gyümölcse ez. :) Az egész dolog kb. másfél évvel ezelőtt kezdődött. Akkoriban egy elismert magyar "sportemberrel" (aki sportoló,edző és bíró is egy személyben) beszélgettem a sportoláshoz leginkább passzoló táplálkozásról. Az ő tanácsai alapján kezdtem/kezdtük el változtatni az étrendünket. Ennek mára szerves részéve vált ez a kenyér. Az első verziók még mások receptjei alapján készültek, pl. E.Margit. Fehér kenyérrel kezdtünk, majd váltottunk az egészségesebbnek tartott fajtákra. Végül összeállt a jelenlegi változat, ami mind ízvilágban, mind pedig mennyiségben megfelelőnek tűnik. Saját tapasztalat alapján még egy kenyér esetén sem lehet egységes az ízlésünk. Ezért is fontos, hogy saját magunk tapasztaljuk ki a a megfelelő arányokat...szerintem:

Teljes kiőrlésű sokmagvas rozsos kenyér

fehér liszt 250 g, rétes liszt 300 g, teljes kiőrlésű rozs liszt 250 g, teljes kiőrlésű búzaliszt 250 g, 3 tk. só, 2 késhegynyi aszkorbinsav 2 enyhén púpos ek. sikér, 1 egész élesztő, 1 csipet (barna) cukor, 3.2 dl víz, 2.5 dl kefir, 2 ek. olivaolaj, 2-2 ek. napraforgómag, lenmag, szezámmag

A liszteket, sót, aszkorbinsavat, sikért és a magvakat kimérem egy nagy tálba, majd néhányszor átkeverem, hogy egyenletesebb legyen az eloszlás. Az élesztőt a csipet cukor társaságában felfuttatom a vízben. Ha felfutott, akkor ráborítom a száraz összetevőkre. Ezt követi a kefir és az olaj. Az egészet kb. 15 percig dagasztom géppel. Ezután kézzel jól átgyúrom. A tészta akkor jó, ha nem tapad a kezünkhöz, de egyenletesen gyúrható. Az átgyúrt tésztát a kilisztezett tálba visszarakom és kb. 1 órát kelni hagyom. Ha megkelt, még egyszer átgyúrom kézzel és késsel ketté választom, mivel mi két püspökkenyér formát használunk sütéshez. Ha a tészták a formákban vannak a tetejét ízlés szerint lehet irdalni és/vagy magvakkal megszórni. A tészta tetejét javallott vizes kézzel megtapogatni. A sütőt először 50 °C -ra melegítem és a tészták alá beteszek egy hőálló tálban vizet. Ennek a sütőtér párásítása a szerepe. Így 15 percet "kelesztem". Ezt követően a tésztákat kiveszem és csak akkor teszem be újra, ha a sütő elérte a kívánt 200-210 °C hőmérsékletet. Ezen a hőfokon 30 percig sül, majd 175 °C-on újabb 10-15 percig. A formákból kivéve egy rácson hagyom kihűlni.


Nincsenek megjegyzések: