2013. december 7., szombat

Diós csokoládékenyér

Előkeveredtem én is... Tény, hogy mostanában nem sokat sütögettem, de cserébe (még időben!) hoztam egy tök jó karácsonyi süteményt. Amit persze bármikor meg lehet csinálni, de a karácsony azért elég jó apropó hozzá. 
Kb. öt perc az összeállítása, aztán elvan magának a sütőben. A csokimáz egy újabb 3-5 percet vesz igénybe,  szóval nem egy bonyolult sütemény. Cserébe finom és napokig eláll, tehát akár előre is lesüthetjük.
A csokimáz receptje sajna nem pontos, mert csak úgy érzésre csináltam. Azért úgy nagyjából leírtam nektek. :)


Diós csokoládékenyér - 10x18 cm formához

125 g puha vaj, 100 g liszt, 90 g porcukor, 1 egész tojás, 40 g durvára vágott dió, 30 g csokilencse, 20 g kandírozott narancskocka, reszelt citromhéj, késhegynyi vaníliaőrlemény  
Csokimáz:
3,5 ek holland kakaópor, 3 ek porcukor, 2 ek olaj vagy kókuszzsír, víz

A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük (géppel) a tojást is. Végül a szárazanyagokat jól elkeverjük benne. Egy viszonylag tömény masszát kapunk, nem kell megijedni. Átkanalazzuk a sütőformába, elegyengetjük és mehet is a sütőbe. Előmelegített, 180°C-os sütőben 40-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ne süssük túl!

A megsült kenyeret rácsra tesszük és kihűtjük.

Elkészítjük a csokimázt: a kakaóport és a porcukrot elkeverjük az olajjal/olvasztott kókuszzsírral majd apránként vízzel hígítjuk. Kissé sűrű, de mégis folyékony állagot állítsunk be, majd a rácson lévő süteményt öntsük le vele. A tetejét tetszőlegesen díszíthetjük pirított mandulával, dióval, fehércsokival stb. Végül hűtőbe téve megvárjuk míg megköt rajta a máz.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Sütisarok :)
Jól látom, nem kell hozzá sütőpor vagy szódabikarbóna? Semmi lazító?

Gomba írta...

Igen, jól látod. Ez egy ilyen "tömör-gyönyör" tészta. :)