2012. november 28., szerda

Vaníliás kifli

Bár még odébb van a karácsony (mondjuk, ha belegondolunk, nem is kell már olyan sokat aludni!), engem már megcsapott a szele. 
A mi családunkban nem szokás karácsonykor vaníliás kiflit sütni, sőt úgy egyáltalán máskor sem. Talán pont ezért, de úgy megkívántam a vaníliás kiflit. Ami amúgy furcsa, mert alapvetően nem szeretem az agyonporcukrozott süteményeket. De ezt csak úgy pusziltam befelé :)


 Katt a képre! Ugye milyen jól néz ki a sok apró vaníliamagocska a kifliken?

Vaníliás kifli - 2 tepsi

175 g liszt, 75 g őrölt mandula, 150 g hideg vaj, 50 g porcukor, fél rúd vanília
+ kb. ek porcukor, fél rúd vanília 

Az összes hozzávalót kimérjük egy tálba. A hideg vajat belemorzsoljuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk és 15-20 percre a fagyasztóba tesszük. (Vagy a hűtőbe, egy órára)
Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd a könnyebb kezelhetőség kedvéért 8 részre vágjuk. Mind a nyolc részből vékony rudakat sodrunk, majd szorosan egymás mellé tesszük őket. Végül késsel egyenlő hosszúságú darabokra felvágjuk. Mindegyik darab tésztát (ha kell) egy kicsit átsodorjuk és kiflialakúra igazítjuk. Az így elkészített kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Hagyjunk helyet a kiflik között, mert sütés közben megnőnek!
175°C-os sütőben, 10-12 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Vigyázzunk, mert frissen könnyen  törik!

4 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

nálunk is készült a napokban, de sztem, anyu dióból készíti és tuti nem marad meg karácsonyig :)

Gomba írta...

hát...már ez is elfogyott :)

Unknown írta...

Sajnos Nagyon finom! :)))

Gomba írta...

Ugye? :)