2012. november 27., kedd

Almakrémes kifli

A kényszerpihenő, majd az állandó munka után végre jutott időm az itthoni sütögetésre. Semmi komoly, csak egy édes kelt tészta (mert már régen volt) vacsorára. Almás és diós. De ehelyett bármilyen más töltelékkel is variálható. 


  
Almakrémes kifli - 15 db

Tészta:
300 g liszt, 125 ml tej, 55 g olvadt vaj/kókuszzsír, 50 g nádcukor, 1 tojás, fél csomag instant élesztő, csipet só, 1 kk őrölt vanília
Almakrém:
~200 g tisztított alma, 2 ek keményítő, 1 ek nádcukor, citromlé, 2 kk őrölt vanília, víz

+durvára vágott dió, nádcukor és tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóiból ruganyos tésztát gyúrunk, majd egy órát kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük az almakrémet. 
Az almákat meghámozzuk, feldaraboljuk. Egy kis lábas aljába ujjnyi vizet engedünk, majd beletesszük az almát és megpároljuk. Cukorral, vaníliával, citromlével ízesítjük. A keményítőt egy tálkában kevés vízzel elkeverjük, majd kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. 
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és enyhén lisztezett deszkán vékony, téglalap alakúra nyújtjuk. Feldaraboljuk (így), majd mindegy végébe eszünk egy kevés (már kihűlt) almatölteléket. A kifliket felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Tetejüket tojással lekenjük, dióval és egy kevés cukorral megszórjuk. 10-15 percig kelesztjük, majd 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. 

Nincsenek megjegyzések: