2012. szeptember 10., hétfő

Aszalt szilvás csokis keksz

Az ősz beköszöntével ismét kezdek rákattani a kekszekre. (Meg a gyümölcskenyerekre és a pitékre, de egyszerre mindent nem lehet...) 
Ha már bűnözni készültem, -mert még mindig nem adtam fel a diétázást! - megpróbáltam egy kicsit reformosítani rajta. Mondjuk, amúgy is szeretek ilyesmivel játszani, de most külön szempont volt, hogy hogyan lehetne a cukor egy részét kiváltani. Volt egy csomag datolyánk. Gondoltam remek lesz! Csakhogy a molyok hamarabb kiszemelték, így jött a B terv. Az aszalt szilva!
Egy marék szilvát beledobtam az aprítóba, gyors pépesítés és ment is a keksz masszájába. Teljesen jól működik a dolog, legközelebb még bátrabb leszek és növelni fogom a szilva arányát (és természetesen a cukorét csökkentem).
A végeredmény pedig kifejezetten jó lett :)

 
   
Aszalt szilvás csokis keksz - 21-22 darab

130 g liszt (fele teljes kiőrlésű) 120 g nádcukor, 100 g olvasztott vaj, 75 g aszalt szilva, 20 g holland kakaópor, 2 tojás, 50 g pirított, durvára vágott dió, 30 g csokilencse, 2 tk fahéj, 2 tk vaníliakivonat, fél tk. szódabikarbóna, csipet só

A szilvát késes aprítógépbe tesszük és pépesítjük. A nádcukrot a tojásokkal és a vaníliakivonattal kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk az olvadt vajat. Belekeverjük a szilvapépet, csipet sót adunk hozzá. 
A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük és alaposan összekeverjük. Végül apránként a tojásos masszához adagoljuk. Egy kanál segítségével diónyi gombócokat adagolunk belőle a sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített, 180°C-os sütőben 13-15 percig sütjük, majd rácsra téve kihűtjük. 

6 megjegyzés:

Gomba írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Titi írta...

Ezt egy "kissé" átvariálva most tettem be a sütőbe. Köszönjük a reggeli kávé nevében!

Gomba írta...

Remélem ízlett! ;)

Titi írta...

Sajnos nagyon gyorsan fogy...
Nem volt otthon sok mindenem hozzá, így tényleg eléggé átalakítottam, de legközelebb szerzek hozzá aszalt szilvát, tuti :)
Meg szeretnék majd házi vaníliás cukrot készíteni, majd figyelem, hogy mikor lesz Nálad megint.
Szép napot!

Gomba írta...

:-)
Esetleg ha érdekel, maradt ki 12db vaníliám. Vagy majd legközelebb november közepe fele jön az újabb adag.
S.

Titi írta...

Akkor a novemberire már előre bejelentkezem 10 darabra :) Pont jó lesz az ünnepi készülődésre.

Üdv!