2012. szeptember 17., hétfő

Szilvás mogyorókosárka

Egy igazán finom őszi csemegét hoztam, naná hogy mini pitét :) 
A mogyoró és a szilva elég jó párost alkotnak, erre már tavaly rájöttem. Eleve abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy elég sok mogyorónk van a fagyasztóban, szóval van miből sütögetnem. De mogyoró helyett dióval sem lehet rossz. (Apropó, lassan valami diósat is illene már sütnöm, mert dió is van millió...)
Mi még langyosan ettük, pontosabban kanalaztuk, mert nem igazán akart kijönni a formából :) Emiatt lehet, hogy célszerűbb mondjuk szufléformában készíteni.



Szilvás mogyorókosárka - 4 db

Zabpelyhes alap*:
60 g darált (bokor)mogyoró, 50 g teljes kiőrlésű liszt, 50 g olvasztott vaj, 50 g méz, 40 g finomított zabpehely, 1 kk fahéj
Mogyorókrém:
60 g darált mogyoró, 50 g puha vaj, 40 g nádcukor, 1 tojás, 2 ek tej, 1 ek holland kakaópor, 1 kk fahéj, 1 tk vaníliakivonat
+ néhány szem szilva a kosárkák tetejére

*Ötlet: innen.

A zabpelyhes alap hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd négyfelé osztjuk. A kivajazott formákba nyomkodjuk, majd előmelegített 180°C-os sütőben 10 percig sütjük.
Ezután a mogyorókrémet készítjük el. A vajat, a nádcukrot és a vaníliakivonatot kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű tojást is. Két evőkanálnyi tejjel hígítjuk, majd kakaóporral fahéjjal ízesítjük. A végén pedig belekeverjük a mogyorót is. A kapott krémet a kisült kosárkákba kanalazzuk. A tetejüket szilvával kirakjuk, majd a 180°C-os sütőben további 30 percig sütjük. (Érdemes a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, mert a szilva sülés közben levet enged.)

Nincsenek megjegyzések: