2012. július 22., vasárnap

Mini Sacher

Előre leszögezem, ez NEM a klasszikus Sacher. Az eredeti egy meleg úton készült nehéz felvert. Ami attól "nehéz", hogy nagyobb a zsiradéktartalma a normál piskótához képest, illetve plusz tojássárgáját is tartalmaz. És annyiban "meleg", hogy a tojást és a cukrot előbb melegítik, majd kihűlésig habbá verik. Na, de nem akarok senkit sem untatni a cukrásztananyaggal, csak szemléltetni akartam miben másabb ez a recept. Egyszerűbb. Diósabb. Meg fahéjas. Én meg már napok óta ki voltam éhezve rá. :) 



A lenti mennyiségből 4 mini tortácskám lett, ami annyira nem is mini, mert ezt pont egy 8 szeletes torta (16 cm-es karikából) receptje. 

Mini Sacher - 4 db

3 tojás szétválasztva, 80 g nádcukor, 50 g liszt, 25 g darált dió, 20 g reszelt csokoládé, 15 g holland kakaópor, 30 ml olaj, késhegynyi sütőpor, 1 kk fahéj, citromhéj
+ sárgabaracklekvár, ~200 g jó minőségű étcsokoládé, olaj

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét verni kezdjük, amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a nádcukrot. Kemény habot verünk belőle. Ezután lassú fokozaton belekeverjük a sárgáját és az olajat. 
A szárazanyagokat egy tálba mérjük és alaposan elkeverjük. Óvatosan a tojásos masszához keverjük. Sütőkarikákba/formákba adagoljuk, majd 175°C-on 20-22 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, ne szárítsuk ki!
A megsült mini piskótákat állítsuk fejjel lefelé, így a sülés közben felpúposodott teteje szépen lelapul. Miután kihűltek, kivágjuk a karikákból és négyfelé vágjuk.
A baracklekvárt lassú tűzön folyósra melegítjük. (Vigyázzunk, mert köpköd!) A forró lekvárral betöltjük a mini Sacher tortákat. Ne sajnáljuk a lekvárt belőle, mert a piskóta beszívja a tölteléket. A piskóta alja legyen a sütemény teteje, így szép egyenletes lesz majd a tortácskán a csokoládé. Egy órára hűtőbe tesszük.
A megdermedt tortácskákat óvatosan kiszedjük a formából, az oldalukat és a tetejüket is körbekenjük lekvárral. Gőz fölött csokoládét olvasztunk, egy kevés olajjal hígítjuk. Majd egyenként leöntjük őket csokoládéval. Egyik kezünkre ültetjük a tortácskát és a csokoládés tál felé emeljük. Egy kanál segítségével először csak az oldalát "öntözzük" meg, majd a tetejére is csurgatunk egy kevés csokoládét. Egy kicsit megdöntjük a süteményt, így a felesleg visszacsurog az edénybe. Ha jól dolgoztunk, mindenhol egyenletesen befedte a csokoládé a süteményt és a csokoládé sem lett morzsás. A frissen áthúzott tortácskákat rácsra tesszük és dermedni hagyjuk. Készíthetünk rá feliratot is. De ezt már olaj nélküli csokoládéból készítsük egy csomagolófóliából vagy sütőpapírból készített zsákocska segítségével.

1 megjegyzés:

Hankka írta...

Meseszép! :)