2012. március 7., szerda

Fahéjas barackpite (zabpehelylisztből)

Megint gyarapítottuk a befőttkészletünket, ezúttal most kaptunk barackot is. Ilyen apropóból (valójában K kérésére) barackos pite készült. Természetesen nem is én lennék, ha nem vittem volna egy kis csavart a dologba ;) A tésztát zabpehelylisztből készítettem, mogyoróval és fahéjjal. Mivel mindketten rajongunk a fahéjért, gondoltam kipróbálom a fahéj-barack kombinációt. Jelentem, nem csak almával és szilvával működik jól! :)
A tészta jó puha (talán egy kicsit túlságosan is), fahéjas is, a mogyoró jó ropogós, a barack meg ad neki egy kis pikantériát! Finom, na! :)


Ui: természetesen működik búzaliszttel is. 

Fahéjas barackpite (zabpehelylisztből) - 30 cm-es formához

175 g zabpehelyliszt, 150 ml tej, 90 g nádcukor, 75 g olvasztott vaj, 2 tojás, 2 tk fahéj, 1 tk sütőpor, 1 tk vaníliakivonat, csipet só
+ egy marék mogyoró durvára vágva, sárgabarack 

A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, héjukat ledörzsöljük, majd durvára vágjuk. Amennyiben nem friss gyümölcsöt használunk, jól lecsöpögtetjük. (A friss gyümölcsöt természetesen megmossuk, kimagozzuk)
A nádcukrot a tojással, a csipet sóval és vaníliakivonattal kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat. Hozzákeverjük a tejet. Végül belekeverjük a fahéj, sütőpor és zabpehelyliszt keverékét. A masszát kivajazott piteformába öntjük, elegyengetjük, majd megszórjuk mogyoróval és barackkal kirakjuk a tetejét. Előmelegített, 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. 

4 megjegyzés:

Gabriella írta...

Szuper ötlet, nekem nagyon tetszik, és milyen jól néz ki! :))

margaretta írta...

Szia!

A Gasztroblogok oldalról találtam rád, és nagyon örülök neki, mert nagy szükségem van olyan receptekre, amik csökkentett energiatartalmú sütiket eredményeznek. Meg is találtam a kamrámban tegnap egy kg zabpehelylisztet, úgyhogy ki fogom próbálni ezt a sütit. Nagyon tetszik a blogod háttere is.
Ha nem bánod, egy díjat adtam tovább neked az én blogomon.
Üdvözlettel:
Margaretta

Gomba írta...

Kedves Margaretta!

Köszönöm, már nézem is :)
Örülök annak is, hogy kedvet kaptál a süteményeimhez. A zabpehelylisztes sütik mind az én próbálkozásaim. A liszt jellegéből fakadóan lehet, hogy még lehetne rajta egy picit csiszolni, ezért minden javító jellegű kritikát szívesen fogadok :)

Üdv,
S.

Névtelen írta...

Üdv.

Én mogyoró nélkül és barack helyett eperrel készítettem, továbbá a tej helyett kókusztejet, a nádcukor helyett xylitet használtam és mennyei lett :)