2012. január 8., vasárnap

Kapucíner torta

K születésnapjára készült, az volt a kérés, hogy kávés legyen. Tiramisut most nem szerettem volna, ezért egy számomra is ehető verzión gondolkodtam (mivel nem szeretem a kávét). Egy doboz mascarpone már eleve adott volt, hát ez lett belőle. Szerintem mutatós lett. :)


Kapucíner torta

Kakaós piskóta -16 cm
65 g liszt, 65 g nádcukor, 15 g kakaópor, 3 tojás + kávé a locsoláshoz
Mascarpone-s krém:
200 g mascarpone, 200 ml tejszín, 50 g nádcukor, 2 sárgája, 4-5 ek rum, egy csomag zselatinfix, fahéj, 1 tk vaníliakivonat
Kávés ganache:
100 g étcsokoládé, 50 g tejcsokoládé, 100 ml tejszín, kávé ízlés szerint, 1 tk őrölt kávé
Díszítéshez: 
egy kevés mascarpone-s krém, reszelt csokoládé, kávészemek

A piskótához a fehérjét verni kezdjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül pedig  belekeverjük a szárazanyagokat. Előmelegített, 180°C-os sütőben tűpróbáig sütjük.
A kávés ganache-hoz egy teáskanálnyi kávét teatojásba teszünk. A tejszínt kis lángon melegítjük, és beletesszük a kávét oldódni. Amikor a tejszín felforrósodott, lehúzzuk a tűzről,  a teatojást kiemeljük (rakjunk a tejszínbe egy kis zaccot), beletördeljük a csokoládét és ízlés szerint kávéval ízesítjük. Jól kihűtjük, majd robotgéppel kihabosítjuk. 
A krémhez a sárgáját a cukorral csípősig melegítjük. Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a cukrot, de ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl! Dugjuk bele az ujjunkat és amikor már kellően meleg, de még nem égeti a kezünket, vegyük le a tűzről! Hagyjuk kihűlni.
A tejszínt felverjük, amikor már majdnem jó, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a zselatinfixet. A mascarpone-t kikeverjük a cukros tojással, vaníliakivonattal, rummal és fahéjjal ízesítjük, majd hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot.
A kihűlt piskótakarikát kettévágjuk. Az egyik karikát visszatesszük a sütőformába, kevés kávéval meglocsoljuk. A mascarpone-s krém felét eloszlatjuk rajta.A kávés ganache-t habzsákba töltjük és a mascarpone-s krémre kör alakban nyomjuk (vagy az egész krémet lefedjük vele). Újra a mascarpone-s krémmel töltjük. Végül kávéval áztatott piskótával zárjuk. 
Néhány órát (vagy egy éjszakát) hűtőben pihentetjük, majd ízlés szerint díszítjük.


7 megjegyzés:

M@rti írta...

Ez nagyon finom lehetett! Ráadásul jól is néz ki! :-)

Gomba írta...

Köszönöm :)

Névtelen írta...

szia. 1 kérdésem volna. szeretném megcsinálni a tortát,de valamit nem értek:"A krémhez a sárgáját a cukorral csípősig melegítjük." ez mit jelent? gondolom nem a tojást melegíted a cukorral, mert akkor rántotta lenne..hanem a cukrot felmelegíted és utána belerakod a tojást?

Gomba írta...

De-de! A tojást és a cukrot egy hőálló edénybe/üstbe teszem és alacsony lángon megmelegítem. Ez két okból is fontos. Egyrészt a cukor felolvad, így a krémben nem ropog, másrészt a tojás hőkezelve lesz. Egy a lényeg, hogy folyamatosan kevergetni kell és figyelni rá, mert egy idő után tényleg rántotta lehet belőle :) (Ezért kell az ujjaddal ellenőrizni)

Jó sütögetést! :)

Névtelen írta...

nagyon köszönöm, így már értem! :)

mellissina2 írta...

Ez a torta nagyon jól néz ki,ezért visszajövök!!!!

Gomba írta...

Örülök neki :)