2011. május 19., csütörtök

Túrókrémes áfonyás kosárka

Folytatódik a minimánia! Múlt héten teljesen véletlenül belebotlottam ezekbe a cuki fém formácskákba. Meg kellett vennem, na. Nem mintha nem lenne három (különböző [nagy]méretű és anyagú) piteformám. :) Ééés végre találtam kék áfonyát is! Ezek után magától értetődő volt, hogy mit sütök. :) 
Persze finomabb lett volna csak gyümölcstöltelékkel, de amúgy is volt egy felhasználásra váró túróm, meg hát úri huncutság is lett volna csak úgy elpazarolni egy maréknyi áfonyát.



Túrókrémes áfonyás kosárka - 4 darab, 10 cm-es formához

Linzerkosárka
120 g liszt, 80 g vaj, 40 g porcukor
Túrókrémes töltelék
125 g túró, 50 g nádcukor, 1 tojás sárgája, 30 ml tejszín, 1 púpos ek. tejföl, 10 g keményítő (vagy pudingpor), 1 kisebb rúd vanília, 100 g kék áfonya
+ búzadara

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.A pihentetés után kb. fél cm vastagra nyújtjuk és kibéleljük a vajazott, lisztezett formákat. Előmelegített, 180°C-os sütőben megsütjük őket. 
A töltelékhez a tejszínt, a nádcukrot és a sárgáját jól elkeverjük, majd beledolgozzuk a túrót, a tejfölt és a keményítőt is. A vanília kikapart magjával ízesítjük. 
A kisült kosárkákat egy kicsit hűlni hagyjuk, majd mindegyik alját egy kevés búzadarával megszórjuk. A tölteléket szétosztjuk, végül a megmosott áfonyákat a töltelékbe dugdossuk. Fél órára visszatesszük a sütőbe, majd ott is hagyjuk kihűlni. (A töltelék nyersen egy kicsit púpos, de ahogy a meleg sütőben fokozatosan hűl, lelapul. Ha sütés után egyből kivennénk, megrepedezne a teteje.)
A fém formákból könnyen kiszedhető a kosárka, ha egy pillanatra feldobjuk a tűzhelyre.

3 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Muszáj leszek megcsinálni őket, mert nem tudok élni nélkülük:)

Gomba írta...

Ugye-ugye :) Jópofák és finomak.

Anazar írta...

Csodaszépek!!