2011. május 7., szombat

Mini epres képviselőfánk

Most, hogy túl vagyok egy (négy) írásbelin, megcsapott a közelgő gyakorlati vizsga szele. Szóval gyakorlunk. 
A képviselőfánk nálam felér a krémes szintjével. El nem tudom képzelni, mit lehet egy sárgakrémes (arankás), tejszínhabos izén szeretni, ami ráadásul akkora, hogy át se tudod harapni. Tudom, én vagyok hülyén összerakva. :)
A forrázott tészta azonban mumus. Jobban, mint a blundel. (Mert a forrázott tésztánál elég sok a hibázási lehetőség...) A héten egyszer már nekiálltam az iskolai recept alapján, ami khmm, nem sikerült valami fényesen. Ezért egy kicsit jobban utánaolvasgattam és kipróbáltam Csenge tésztareceptjét. És sikerült. :) Ugyan még nem olyan szép cserepes, mint ami a műhelyben készül, de azt meg betudom a sütöm hibájának.
Mini és epres, nincs plusz tejszínhab és igen, ezt megeszem én is. :)


Mini epres képviselőfánk

Forrázott tészta
200 ml víz, 200 ml olaj, 125 g liszt, csipet só, csipet cukor, 4 kisebb tojás

Epres töltelék
250 ml habtejszín, 1 csomag zselatinfix, 350-400 g eper, 1 rúd vanília, 1 púpos ek nádcukor, pár csepp citromlé

Mielőtt hozzálátnánk, a sütőt állítsuk 200-210°C-ra. A vizet, az olajat és a csipet sót, cukrot egy habüstben/nyeles lábasban felforraljuk. Fontos, hogy zubogjon rendesen! Még ne vegyük le az edényt tűzről! Hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától (reszteljük). Ezután félrehúzzuk, és egy kicsit várunk, de éppen csak annyira, hogy a forró lisztben ne csapódjon ki a tojás. A tojásokat egyenként, alaposan elkeverve adjuk a tésztához. Habzsákba töltjük és papírral bélelt, vagy olajozott, lisztezett tepsire kisebb halmokat nyomunk. A formázásnál hagyjunk helyett a fánkok között, mert (ha mindent jól csináltunk) háromszorosára nőnek majd. Forró sütőbe tesszük, és mielőtt az ajtót becsuknánk egy kevés vizet spriccelünk a sütő aljára. Kétütemben sütjük. Magas hőfokon (200-210°C) kezdjük. Amíg a tészta megkérgesedik tilos kinyitni a sütőajtót!  Ha kérget kapott, 5-10 percig még bent hagyjuk, de 10-20°C-ot csökkentünk a sütő hőfokán. A kész fánkoknak kopogó hangjuk van.
A krémhez az eper kétharmadát és a cukrot egy botmixerrel összezúzzuk. A vanília magjait kikaparjuk és hozzáadjuk, citromlével ízesítjük. A tejszínt a zselatinfixszel felverjük, majd belekeverjük az eperpürét. 
A fánkok kalapját levágjuk, az epres krémmel megtöltjük. A maradék epret apró kockákra vágjuk, a krém tetején eloszlatjuk, végül a kalapokkal lezárjuk, tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: