2011. május 14., szombat

Mini Eszterházy

Nem ment el teljesen az eszem, amiért nekiálltam két 8 cm-es tortát csinálni. Meg volt az oka, hogy miért lett mini és miért csak kettő (és nem mondjuk négy). A fondánozást akartam gyakorolni, de nem akartam egy egész tortát sütni, hogy aztán napokig azon éljünk... Így lett két kicsi, ami pont elég  kettőnknek egy evésre. Sőt még sok is, mert a sajátomat még meg sem bírtam enni. 

Forrás: Cukrászati ismeretek



Mini Eszterházy - 2 db 8 cm-es tortácskához

Tészta  ~35x25 cm 
3 fehérje, 80 g darált dió, 72 g nádcukor, 16 g liszt, 16 g olvasztott vaj
Krém
60 ml tej, 1 sárgája, 16 g nádcukor, 16 g liszt, 1 ek rum (vagy konyak), 120 ml tejszín
Díszítéshez
20 g darált dió, 80 g fondán (fehér csokoládé), kevés étcsokoládé, forró baracklekvár

A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a tej felével. A sárgáját a cukorral, rummal és a maradék tejjel felfőzzük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Félretesszük hűlni. 
A tejszínt habbá verjük (ha szükséges adhatunk hozzá egy kevés habfixálót vagy zselatinfixet). A tejszínhabbal fellazítjuk a krémalapot. Hűtőbe tesszük.
A tésztához a fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk az olvasztott vajat, illetve a dió és liszt keverékét. Papírral bélelt tepsin vékony lapot kenünk belőle. Előmelegített, 180°C-os sütőben, 9-10 percig sütjük. Miután kisült, lisztezett deszkára borítjuk és leszedjük a sütőpapírt róla, hogy hamarabb hűljön. 8 cm-es desszertkarikával (vagy fánkszaggatóval) 10 darab korongot vágunk ki a tésztából.
A mini tortákat a krémmel betöltjük (ötlaposak lesznek), ha marad ki krém, az oldalukat is körbekenjük. 10-15 percre betesszük dermedni a fagyasztóba. A tetejüket fondánnal vagy fehér csokoládéval áthúzzuk, étcsokoládéval díszítjük, majd darált dióval panírozzuk. (Fondánozás előtt forró baracklekvárral vékonyan lekenjük, fehér csokoládé esetén a lekvárt kihagyjuk)

4 megjegyzés:

Kriszta írta...

Isteni!Imádom!

Emoke írta...

Elkészítettem, kurvajó lett! :D Köszönöm!!! Igaz én egy nagyobbat készítettem, meg dupláztam az adagot, de szuper lett! :)

Gomba írta...

De jó! :D Örülök neki! A blogon fent lesz?

Emoke írta...

Persze!! :) Pár nap.. :D Ugyan a krémmel gondjaim voltak, de amúgy tökéletes az íze!!! ILYENRE VÁGYTAM!!! Nagyon köszi! :)