2011. január 16., vasárnap

Blondie

Nagyjából két hete terveztem megsütni. Csak közben ott volt K születésnapja és napokig a bagolytortán éltünk. (Tessék sajnálni!) Aztán nem kívántuk az édeset...Most végre elkészült. 
Egy jó tanács: ha kivettük a sütőből legyünk türelmesek és várjuk meg, amíg tényleg kihűl. Különben atomjaira fog törni az egész. Tapasztalat :)

Forrás: Rachel Allen



Blondie - 20x20-as tepsihez

125 g átszitált liszt, 175 g nádcukor, 150 g mogyoróvaj, 100 g puha vaj, 75 g fehér csokoládé, 1 tojás enyhén felverve, 2 tk vaníliakivonat, 1 tk sütőpor

Kezdjük a mogyoróvajjal. 150 g sós mogyorót rakjunk késes aprítógépbe és dolgozzuk össze, amíg egynemű, kicsit olajos masszává nem válik. A kevésbé bátrabbak egy teáskanálnyi olajjal lazíthatják, esetleg egy kevés cukorral ízesíthetik. Amennyiben van otthon bolti mogyoróvajunk, ezt a lépést kihagyjuk :)
A vajat és a mogyoróvajat robotgéppel kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a nádcukrot, a vaníliakivonatot és az enyhén felvert tojást. Egy másik tálba szitáljuk a lisztet és a sütőporral jól elkeverjük. Apránként a vajas masszához adagoljuk, végül elkeverjük benne az apróra vágott fehér csokoládét is.
Előmelegített, 175°C-os sütőben 25-30 percig sütjük, majd a tepsiben/formában hagyjuk teljesen kihűlni.

2 megjegyzés:

Flóra írta...

Szerinted az úgy működik, ha liszt helyett dióval csinálom? (meg kérdés, hogy akkor mennyi diót tegyek bele..)

Gomba írta...

Szerintem működne, csak tuti lágyabb lenne a tésztája. De így még fontosabb, hogy rendesen hagyd kihűlni. Én ugyanúgy 125 gramm darált dióból csinálnám, max pótolod még, ha kell.

Ha megcsinálod, majd írd meg milyen lett!