2011. január 7., péntek

Bagolytorta

Ma van K születésnapja. Neki készült, még akkor is, ha ilyen lányos színekben pompázik...
Igazából nem lett külsőre tökéletes, de azért meg vagyok vele elégedve. Ez a harmadik burkolt tortám, azt hiszem ez már a vállalható kategória. Már csak azért is, mert a belseje szuper lett! Doboskrémet rejt magában mogyorós piskótával, amit Kiskukta receptje alapján csináltam. Csak dicsérni tudom, soha nem volt még ilyen szép magas piskótám, ráadásul össze se esett!
Szóval ilyen lett. Van még mit gyakorolni :)



Bagolytorta


Mogyorós piskóta - 26 cm formához vagy 25x21-es kis tepsihez:
250 g liszt, 100 g pirított, őrölt mogyoró, 200 g nádcukor, 80 g porcukor, 150 ml tej, 150 ml olaj, 4 tojás, 2 tk vaníliakivonat, 1 csomag sütőpor.
Doboskrém:
4 egész tojás, 20 dkg nádcukor, 2 tk vaníliakivonat, 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 2 ek holland kakaópor, 20 dkg puha vaj, rum
+ kb. 1 kg Unidec massza

Először a krémet készítjük el. Gőz fölött a tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal folyamatos kevergetés mellett "csípősig" melegítjük. (Az ujjunkat beledugjuk és ha már annyira meleg, hogy nem bírnánk folyamatosan ott tartani, levesszük a gőzről, különben rántotta lenne belőle.) Ezután a beletördeljük a csokoládét, hozzáadjuk a kakaóport és a rumot, majd robotgép gondjaira bízzuk. Vagyis kihűlésig verjük. Amikor kihűlt a massza, a puha vajjal kihabosítjuk. Ezután hűtőbe tesszük és bő fél óra múlva újra kihabosítjuk. Ezt a műveletet kétszer-háromszor még meg lehet ismételni, jobb állagú lesz tőle.

A tésztához a tojások fehérjéit habbá verjük. Amikor már majdnem jó, hozzáadjuk a 80 grammnyi porcukrot és így verünk belőle kemény habot. 
Közben egy másik tálba a sárgákat, a tejet, olajat, vaníliakivonatot és a cukrot kézi habverővel elkeverjük. Nem kell habosra, csak keveredjenek jól el. Ezután a tojásos masszára ráöntjük a sütőporos lisztet. Elkevergetjük és csak ezután dolgozzuk össze robotgéppel. Amikor kifehéredett a massza, hozzáadjuk az őrölt mogyorót, legvégül (több részletben) a kemény habot. Formába/tepsibe töltjük és előmelegített, 175°C-os sütőben tűpróbáig sütjük.
A kihűlt piskótát háromfelé vágjuk és a krém háromnegyedével betöltjük. Sablon mentén kivágjuk a tetszőleges formát (jelen esetben a baglyot), majd hűtőbe tesszük dermedni. Burkolás előtt a maradék krémmel alaposan bevonjuk a tésztát. A burkoláshoz tiszta, porcukrozott deszkán kinyújtjuk a bevonómasszát. Nyújtófa segítségével átemeljük a tortára és felülről lefelé haladva rásimogatjuk. A további dekoráláshoz sablon segítségével kivágjuk a szemeket, tollakat stb. és egy kevés krémmel a tortára ragasztjuk.

2 megjegyzés:

Hugi írta...

Szerintem ez gyönyörű!
Fogsz még csinálni ilyen forma tortákat?
Azért kérdezem, mert lefotózhatnád a lépéseket. Szívesen megtanulnám, alapvetően nincs kézügyességem, de szeretnék alkotni én is ilyeneket.
Gratulálok még egyszer :)

Gomba írta...

Köszönöm, kedves vagy :)
Biztos, hogy fogok még csinálni, csak kérdés, hogy mikor. De akkor majd hívom az Embert és ő kattogtat. Nekem a kettő együtt már nagy falat lenne :D