2010. május 10., hétfő

Marcipános keksz

Volt némi maradék marcipánom, ami kmm... kőkeménnyé száradt. De annyira, hogy még langyosítás után is morzsálódott. Kidobni nem akartam, így pont kapóra jött a legfrissebb bejegyzés a lengyel blogon. Az eredeti recepten kicsit változtattam: csak egyféle lisztből készítettem, és mandula kivonat helyett rózsakivonatot tettem a tésztába. Utóbbi helyett nyugodtan használhatunk sima vizet is.

Marcipános keksz

190 g liszt, 130 g natúr marcipán, 90 g puha vaj, 60 g nádcukor, 2 tojás sárgája, 1 tk rózsavíz (vagy csapvíz)


A cukrot, vajat, a tojássárgákat és a teáskanálnyi folyadékot robotgéppel eldolgozzuk. A marcipánt egy fél percre betesszük a mikróba, így lágyabb, könnyebben dolgozható lesz. Hozzáadjuk a tojásos masszához, próbáljuk minél jobban eldolgozni. Végül több részletben hozzászitáljuk a lisztet. 15-20 percre hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztából sodorhatunk két rudat. Ebben az esetben érdemes fagyasztóban pihentetni. Majd egy éles késsel kb. fél centis korongokat vágunk belőle.
Vagy két celofánréteg között a tésztát kinyújtjuk, és kis köröket szaggatunk. Villával díszíthetjük. A kekszeket papírral bélelt tepsire rakjuk és 180°C-os sütőben 10-12 perc alatt kisütjük.

Nincsenek megjegyzések: