Eperhabos roló
Tészta: 1 csomag mirelit leveles tészta (500 g), 1 tojás a kenéshez, liszt a nyújtáshoz
Eperhab: 25 dkg mascarpone, 15 dkg eper, 15 dkg porcukor, fél narancs reszelt héja
A tésztát fel kell engedni használat előtt, majd lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú téglalap alakra nyújtani. Az eredeti recept 20-25 cm-t ír, de tapasztalat szerint inkább 25-30, de még a 35 cm is belefér, ha valaki a hosszabb rolókat szereti. Az elnyújtott tésztát tojással lekenem, majd 1.5-2 cm széles csíkokra szabdalom pl. pizzaszeletelővel. Ha nincs otthon rolócső, mint ahogy nekünk sincs, "don't panic". Keressünk A4 méretű nyomtató/fénymásoló papírt. Egy csőhöz vegyünk 3 db lapot, és kb. 1-1.5 cm átmérőjű csövet hengergessünk belőle, majd az egészet tekerjük bele sütőpapírba, aminek a végeit a cső végébe dugva rejthetjük el. Elsőre talán kicsinek tűnhet a cső átmérője, de ha nem szeretnénk túl sok krémet tölteni egy rolóba, akkor nem célszerű nagyobb átmérővel dolgozni. Másrészt a nagyobb átmérő esetén a tészta csíkunk is hamarabb "elfogy", nem lesz kellő hosszúságú a roló. Így jártam az elején én is. A csövekre spirálosan tekerjük fel a tésztacsíkokat a tojásos felükkel kifelé. Érdemes egyszerre minél nagyobb adagot feltekerni minél több csőre, mert nagyon el tud telni vele az idő. Nekem csak 4 csövem volt és mire kisült a kb. 50 db roló...hát nem volt felhőtlen a mosolyom. A sütés 200 °C-on 15 perc, így szép aranybarnára sül. Az eperhab elkészítése már ezek után gyerekjáték. A megmosott epret, a porcukrot és a narancs héjat egy tálban kézi mixerrel eldolgoztam, majd ezek után a mascarpone-t 4 adagban gépi habverővel belekevertem. Ezután habzsákba rakom a krémet, és egyenként megtöltöm a rolókat. Sajnos a rengeteg roló miatt kb. 20 db-ba nem került eperhab, így azokat tetszés szerint lehet fogyasztani, akár sósan is.
Amint ígértem a konklúzió:
Ahogy már az elkészítésnél írtam a tésztát inkább 30 cm hosszúságúra nyújtsuk, így is kijött egy lapból 8-10 csík. Ha nem "gyári" csöveket használunk, akkor ügyeljünk a csövek vastagságára, mert ezzel alapvetően befolyásoljuk a rolót. Lehetőleg sok csővel süssünk egyszerre. Az egészben itt követtem el a legnagyobb hibát, ugyanis csak 4 csövem volt. Így kb. 2.5-3 órán keresztül csak sütöttem. Normál esetben biztosan megvan 1 óra alatt. :)
Az eperhab nem volt az igazi, bár ez lehet az eper hibája is, de én inkább a túl sok porcukorra gyanakszom. Van egy jellegzetes íze, ami ront a tölteléken. Ha legközelebb csinálnám, akkor inkább +5-10 dkg eper és kevesebb cukor. Esetleg a mascarpone mennyiségével is lehet játszani, hogy megőrizze a krémes állagot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése