2010. május 23., vasárnap

Férfi a konyhában #2 - Eperhabos roló

Míg a párom szünetelteti a konyhai teendőket, illetve az "életben maradásunkhoz szükséges" fő(tt)étel elkészítését kivéve, addig ha bármit megkívánok magamra vagyok utalva, ahogy legutóbb is. Bár néhány instrukcióra azért számíthatok ha nagyon nem megy. Amióta megy itthon a "sütizés" azóta a rendszeres kérdés tőle, hogy mit és mikor fog(unk) csinálni, és a gyakoriság hatására hozzá is szoktam az egészhez. Most is felmerült a kérdés, bár inkább bennem. Azonban annyiban változott a dolog, hogy az én (nem)tudásomhoz mérten kell megválasztani a receptet. A májusi Nők Lapja konyhájában volt egy eper-blokk. Ott meg is tetszett két süti, ami látszatra nem túl bonyolult. A konklúziót a kép után lehet olvasni. :) Íme az első:

Eperhabos roló

Tészta: 1 csomag mirelit leveles tészta (500 g), 1 tojás a kenéshez, liszt a nyújtáshoz
Eperhab: 25 dkg mascarpone, 15 dkg eper, 15 dkg porcukor, fél narancs reszelt héja

A tésztát fel kell engedni használat előtt, majd lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú téglalap alakra nyújtani. Az eredeti recept 20-25 cm-t ír, de tapasztalat szerint inkább 25-30, de még a 35 cm is belefér, ha valaki a hosszabb rolókat szereti. Az elnyújtott tésztát tojással lekenem, majd 1.5-2 cm széles csíkokra szabdalom pl. pizzaszeletelővel. Ha nincs otthon rolócső, mint ahogy nekünk sincs, "don't panic". Keressünk A4 méretű nyomtató/fénymásoló papírt. Egy csőhöz vegyünk 3 db lapot, és kb. 1-1.5 cm átmérőjű csövet hengergessünk belőle, majd az egészet tekerjük bele sütőpapírba, aminek a végeit a cső végébe dugva rejthetjük el. Elsőre talán kicsinek tűnhet a cső átmérője, de ha nem szeretnénk túl sok krémet tölteni egy rolóba, akkor nem célszerű nagyobb átmérővel dolgozni. Másrészt a nagyobb átmérő esetén a tészta csíkunk is hamarabb "elfogy", nem lesz kellő hosszúságú a roló. Így jártam az elején én is. A csövekre spirálosan tekerjük fel a tésztacsíkokat a tojásos felükkel kifelé. Érdemes egyszerre minél nagyobb adagot feltekerni minél több csőre, mert nagyon el tud telni vele az idő. Nekem csak 4 csövem volt és mire kisült a kb. 50 db roló...hát nem volt felhőtlen a mosolyom. A sütés 200 °C-on 15 perc, így szép aranybarnára sül. Az eperhab elkészítése már ezek után gyerekjáték. A megmosott epret, a porcukrot és a narancs héjat egy tálban kézi mixerrel eldolgoztam, majd ezek után a mascarpone-t 4 adagban gépi habverővel belekevertem. Ezután habzsákba rakom a krémet, és egyenként megtöltöm a rolókat. Sajnos a rengeteg roló miatt kb. 20 db-ba nem került eperhab, így azokat tetszés szerint lehet fogyasztani, akár sósan is.
Amint ígértem a konklúzió:

Ahogy már az elkészítésnél írtam a tésztát inkább 30 cm hosszúságúra nyújtsuk, így is kijött egy lapból 8-10 csík. Ha nem "gyári" csöveket használunk, akkor ügyeljünk a csövek vastagságára, mert ezzel alapvetően befolyásoljuk a rolót. Lehetőleg sok csővel süssünk egyszerre. Az egészben itt követtem el a legnagyobb hibát, ugyanis csak 4 csövem volt. Így kb. 2.5-3 órán keresztül csak sütöttem. Normál esetben biztosan megvan 1 óra alatt. :)
Az eperhab nem volt az igazi, bár ez lehet az eper hibája is, de én inkább a túl sok porcukorra gyanakszom. Van egy jellegzetes íze, ami ront a tölteléken. Ha legközelebb csinálnám, akkor inkább +5-10 dkg eper és kevesebb cukor. Esetleg a mascarpone mennyiségével is lehet játszani, hogy megőrizze a krémes állagot.

Nincsenek megjegyzések: