2013. május 9., csütörtök

Hagymás stangli

Kicsit szégyellem magam, amiért ennyire elhanyagoltam a blogot, de tényleg nem nagyon volt időm sütögetni. Bár egyszer készült egy-egy adag fagyi, de az se lett megörökítve az utókornak, pedig az a rumos diógrillázs fagyi tényleg megért volna egy posztot. Majd legközelebb :)
A stanglihoz bolti pirított hagymát használtam, de természetesen otthon is el lehet vele bíbelődni. 
Reggelire/vacsorára vagy sörkorcsolyának tökéletes. 


 
Hagymás stangli

500 g liszt (150 g tk. liszt+350 g fehér), 250 g puha vaj, ~150 ml tej, 125g joghurt/kefir, 2 ek burgonyapehely, 2 tojás sárgája, 20 g só, 25 g élesztő, csipet cukor
+ kb. 75 g pirított hagyma, magok a tetejére

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Az összes hozzávalót (a hagyma kivételével) egy nagy tálba mérjük. Amikor az élesztő már habos, hozzáadjuk a szárazanyagokhoz és a tésztát begyúrjuk. Lefedve, meleg helyen egy órát pihentetjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és enyhén lisztezett felületen kb. egy cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét a kezünkkel felborzoljuk és eloszlatjuk rajta a pirított hagymát. A tésztát szimplán meghajtjuk, újra kinyújtjuk, felületét ismét felborzoljuk, végül hajtunk rá egy duplát is. (Képi segítség a hajtogatáshoz)
Ezután kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét tojással lekenjük és tetszőlegesen magokkal, sajttal megszórjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk. 
A stanglikat előmelegített, 210°C-os sütőben kb. 13-15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: