A tegnap reggeli hóesés meghozta a kedvem a téli süteményekhez. Na, persze még mindig sütési tilalom van...El sem hinnétek mennyire untam magam az első két-három napban! K jóformán nem engedett semmit se csinálni, nem mintha amúgy fél kézzel ment volna.
No szóval, eszembe jutott, hogy van nekem egy tavalyi receptem, ami még a Fanny konyhában jelent meg. Ha tehetitek próbáljátok ki, mert isteni! Én meg hadd irigykedjek rátok :)
Vaníliás körtetorta - 6 db 10 cm-es
piteformához
Linzertészta:
120 g liszt, 120 g hideg vaj, 50 g őrölt mandula, 60 g porcukor, 1 kk őrölt fahéj
Mandulakrém:
125 g őrölt mandula, 85 g cukor, 65 g puha vaj, 1 nagyobb tojás, 1 rúd vanília magjai
Párolt körte:
3 kisebb kemény körte, ½ l víz, 200 g (nád)cukor, fél citrom leve, 1 rúd vanília
A tészta hozzávalóit egy tálba
mérjük, majd a hideg vajat összemorzsoljuk a szárazanyagokkal. Gyors mozdulatokkal
összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Amíg a
tészta pihen, megpároljuk a körtéket és elkészítjük a tölteléket.
A cukrot és a vizet alacsony
lángon feltesszük főzni. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat
eltávolítjuk. Amikor a cukorszirup gyöngyözni kezd, beletesszük a körtéket,
hozzáadjuk a citrom levét. A vanília magjait és hüvelyét is a sziruphoz adjuk.
A körtéket 15-20 percig pároljuk. Hagyjuk kihűlni.
A mandulakrémhez a puha vajat
és a cukrot kihabosítjuk. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojást és a vanília
kikapart magjait. Belekeverjük az őrölt mandulát, végül hűtőbe tesszük pihenni.
A pihentetett linzertésztát átgyúrjuk
és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Kibéleljük vele a kivajazott
formákat. A tésztát vakon fogjuk kisütni, ezért 15 percre formástul fagyasztóba
tesszük. (Ez lényeges, hiszen a tésztában a vaj „fellágyult” - ha ezt a lépést kihagyjuk,
hozzáragadhat a tésztához a sütőpapír) Sütőpapírból a piteformától nagyobb
darabokat vágunk.
A „lehűtött” tésztákat
sütőpapírral lefedjük. Sütőgolyókkal vagy szárazbabbal/lencsével súlyozzuk. Így
a tészta nem fog felfúvódni és megtartja a formáját. Előmelegített, 175°C-os
sütőben 15 percig vakon sütjük, majd a nehezéket eltávolítva, további 5-10
percig, hogy színt kapjon a tészta. A kisült tésztakosárkákat a formában hűtjük
ki.
A kihűlt tésztakosárkákat a
hideg mandulakrémmel megtöltjük, a tetejükre pedig egy-egy jól lecsöpögtetett
körtét teszünk. Fontos, hogy a kisütött tészták maradjanak a formákban!
Előmelegített, 175°C-os sütőben 25-30 percig sütjük, míg a mandulakrém stabil
tartást és színt kap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése