2012. október 30., kedd

Vaníliás körtetorta

A tegnap reggeli hóesés meghozta a kedvem a téli süteményekhez. Na, persze még mindig sütési tilalom van...El sem hinnétek mennyire untam magam az első két-három napban! K jóformán nem engedett semmit se csinálni, nem mintha amúgy fél kézzel ment volna. 
No szóval, eszembe jutott, hogy van nekem egy tavalyi receptem, ami még a Fanny konyhában jelent meg. Ha tehetitek próbáljátok ki, mert isteni! Én meg hadd irigykedjek rátok :)

 
Vaníliás körtetorta - 6 db 10 cm-es piteformához

Linzertészta:
120 g liszt, 120 g hideg vaj, 50 g őrölt mandula, 60 g porcukor, 1 kk őrölt fahéj
Mandulakrém:
125 g őrölt mandula, 85 g cukor, 65 g puha vaj, 1 nagyobb tojás, 1 rúd vanília magjai
Párolt körte:
3 kisebb kemény körte, ½ l víz, 200 g (nád)cukor, fél citrom leve, 1 rúd vanília

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, majd a hideg vajat összemorzsoljuk a szárazanyagokkal. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, megpároljuk a körtéket és elkészítjük a tölteléket.
A cukrot és a vizet alacsony lángon feltesszük főzni. A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk. Amikor a cukorszirup gyöngyözni kezd, beletesszük a körtéket, hozzáadjuk a citrom levét. A vanília magjait és hüvelyét is a sziruphoz adjuk. A körtéket 15-20 percig pároljuk. Hagyjuk kihűlni.
A mandulakrémhez a puha vajat és a cukrot kihabosítjuk. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojást és a vanília kikapart magjait. Belekeverjük az őrölt mandulát, végül hűtőbe tesszük pihenni.

A pihentetett linzertésztát átgyúrjuk és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Kibéleljük vele a kivajazott formákat. A tésztát vakon fogjuk kisütni, ezért 15 percre formástul fagyasztóba tesszük. (Ez lényeges, hiszen a tésztában a vaj „fellágyult” - ha ezt a lépést kihagyjuk, hozzáragadhat a tésztához a sütőpapír) Sütőpapírból a piteformától nagyobb darabokat vágunk.
A „lehűtött” tésztákat sütőpapírral lefedjük. Sütőgolyókkal vagy szárazbabbal/lencsével súlyozzuk. Így a tészta nem fog felfúvódni és megtartja a formáját. Előmelegített, 175°C-os sütőben 15 percig vakon sütjük, majd a nehezéket eltávolítva, további 5-10 percig, hogy színt kapjon a tészta. A kisült tésztakosárkákat a formában hűtjük ki.

A kihűlt tésztakosárkákat a hideg mandulakrémmel megtöltjük, a tetejükre pedig egy-egy jól lecsöpögtetett körtét teszünk. Fontos, hogy a kisütött tészták maradjanak a formákban! Előmelegített, 175°C-os sütőben 25-30 percig sütjük, míg a mandulakrém stabil tartást és színt kap.

Nincsenek megjegyzések: