2012. augusztus 2., csütörtök

Málnás trüffeltorta

Még júliusban készült a kis zsúrtorta, ám technikai okok miatt csak most tudom megmutatni. A képek csak úgy kutyafuttában készültek, nem is a legjobbak, de azért a lényeg látszik rajta.
A hosszú-hosszú leírás ellenére egy gyorsan összedobható tortáról van szó. Úgy reggel 8-9 óra felé megsütöttem a lapot, gyorsan elkészítettem a tölteléket, betöltöttem a tortát, bedugtam a fagyasztóba és délben már vittük is a családi ebédre. Aztán gyorsan el is fogyott :)


Málnás trüffeltorta - 8 szeletes (16-18 cm-es tortakarikához)

Piskótalapokhoz:
4 tojás szétválasztva, 75 g fruktóz (vagy 100 g cukor), 95 g liszt, 25 g holland kakaópor
Trüffelkrémhez:
50 g étcsokoládé, 25 g holland kakaópor, 40 g fruktóz (vagy 60 g porcukor), 85 ml tejszín, 200-250 g tejszínhab, 20 ml lefőzött zselatin + pici víz
Málnaréteghez:
200 g málna + pár szem, 2 ek. keményítő, 1 ek fruktóz (1,5-2 ek. cukor), pár csepp citromlé, víz

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét verni kezdjük, amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a fruktózt. Kemény habot verünk belőle. Ezután lassú fokozaton belekeverjük a sárgáját. 
A szárazanyagokat egy tálba mérjük és alaposan elkeverjük. Óvatosan a tojásos masszához keverjük. Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyenletesen elkenjük (széltől szélig), majd 175°C-on 8-10 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, a tortakarikánk segítségével kiszaggatjuk a lapokat. (Nekem ebből a mennyiségből négy karikát sikerült kivágni, de a lehulló részekből pont kijött az ötödik is. Töltésnél fontos, hogy az ilyen darabokból álló lapot a torta közepére helyezzük el.)
A málnaréteghez 200 g málnát egy lábasba mérünk, annyi vizet engedünk rá, amennyi éppen ellepi. Ízesítjük, majd összefőzzük. Egy szűrőn átpasszírozzuk, néhány szem málnát beledobunk, hogy érződjön benne a gyümölcs is. Egy tálkába a keményítőt elkeverjük egy pici vízzel, majd besűrítjük vele a málnapürét. Félretesszük hűlni.
Ezután a trüffelkrémet készítjük el. A fruktózt egy lábasba mérjük és annyi vizet engedünk rá, amennyi éppen elfedi. Kis lángon felfözzük. Közben a csokoládét megolvasztjuk, majd félretesszük. A kakaóport elkeverjük a felfőzött "gyümölcscukorsziruppal", majd hozzácsurgatjuk az olvadt csokoládét és a 85 ml folyékony tejszínt. 
A krémünkhöz egy külön tálba 200-250 ml tejszínt kemény habbá verünk, majd ezzel lazítjuk a csokoládés alapot. Végül 20 ml lefőzött zselatinnal "megfogjuk"a krémet. (Mivel kis mennyiségről van szó, muszáj egy "nagyobb" adagot lefőzni. Pl. 100 ml vizet felteszünk főni, amikor forrni kezd, elzárjuk a lángot alatta és elkeverünk benne 15 g zselatinport. Majd ebből kimérjük a szükséges mennyiséget. A maradékot hűtőben több napig eltarthatjuk. Mikróban felmelegítjük és újrahasználhatjuk. 
Esetleg használhatunk instant zselatinfixet, de olvassuk el figyelmesen a tájékoztatót, hogy milyen arányt javasol!)  

Végül betöltjük a tortát: A tortakarika aljába teszünk egy lapot, rá egy adag trüffel krémet, újra lap, málna krémet és így tovább. A torta tetejét a trüffelkrémmel lekenjük és díszítjük. Néhány órára hűtőbe/fagyasztóba tesszük. 
A torta oldalát ízlés szerint reszelt csokoládéba/kókuszba panírozzuk, a tetejét málnával díszítjük.  


2 megjegyzés:

Rékucc írta...

Nagyon guszta lett, jövő héten teszek egy kísérletet rá:)
http://rekavilaga.blogspot.hu/2012/08/karamellas-csokis-brownie.html

Gomba írta...

Remélem nektek is ízleni fog :)