2012. június 15., péntek

Mini Charlotte


Tavaly nyáron a Fanny Konyhában jelent meg ez a receptem. Most újra aktuálissá válik, így megmutatom itt a blogon is.
Természetesen egy nagy tortaként is elkészíthető, de így azért egy kicsit elegánsabbak :)



Mini Charlotte -4 darabhoz

Piskóta:
1 tojás (szétválasztva), 25 g liszt, 40 g nádcukor

Joghurtos túrókrém:
100 g túró, 175 g joghurt, 150 ml tejszín, egy csomag zselatinfix, ízlés szerint méz, citromlé,
200 g gyümölcs (pl. eper, málna, áfonya…)

Első lépésként mérjük le a formánk magasságát, majd ennek megfelelően egy sütőpapírra segédvonalat rajzolunk, hogy egyforma babapiskótákat készíthessünk. Négyszer körberajzoljuk a forma alját is.
A tojást szétválasztjuk. A fehérjéből és a nádcukorból kemény habot verünk. A sárgáját hozzákeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és óvatosan elkeverjük. A kapott masszát habzsákba/kivágott sarkú zacskóba töltjük. Az előre megrajzolt segédvonalak mentén ujjnyi vastag csíkokat rajzolunk és a köröket is kitöltjük tésztával. Előmelegített, 180°C-os sütőben 7-8 percig sütjük.
A krémhez a túrót összetörjük és elkeverjük a joghurttal. A tejszínt felverjük, s folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a zselatinfixet is. A habot apránként a túrós masszához keverjük, majd ízlés szerint mézzel, citromlével ízesítjük.

Összeállítás:
Előkészítünk egy kisebb deszkát vagy tálcát – ezen fogunk dolgozni, megkönnyíti majd a betöltött desszertek mozgatását.  Egy erősebb fóliából (pl. csomagoló fólia, nem folpack!) egy-egy csíkot vágunk a formák kibéleléséhez. A piskótakarikát a formával méretre szabjuk, majd annak aljába helyezzük. A krémet habzsákba tesszük és egy ujjnyi krémmel betöltjük a formát. Apróra vágott gyümölccsel megszórjuk, majd újabb réteg krémet nyomunk rá. Egy újabb sor gyümölccsel folytatjuk, végül egy kicsit vastagabb réteg krémmel lezárjuk. Deszkával együtt betesszük egy órára a fagyasztóba.
A maradék három formát ugyanígy betöltjük. A krémből hagyjunk egy keveset a babapiskóták felragasztásához!
Miután a krém megdermedt, óvatosan lehúzzuk a desszertről a formát. A fóliát leszedjük. A desszert oldalát vékonyan krémmel lekenjük és felragasztjuk a babapiskótákat. A tetejét friss gyümölccsel díszítjük.

Desszertgyűrű híján egy-egy pohár segítségével is elkészíthetjük. A pohárválasztásnál törekedjünk arra, hogy minél egyenesebb legyen az oldala. A belsejét vékonyan beolajozzuk, majd egy folpackkal kibéleljük. Úgy jó, ha túllóg a poháron. A töltés fordított sorrendben történik. Krémmel kezdjük és a végén piskótakarikával zárjuk. Dermesztés után a poharat óvatosan forró víz alá tartjuk (vigyázzunk ne legyen vizes a desszert!)majd a fóliánál fogva kihúzzuk a pohárból.  A babapiskótákat felragasztjuk, gyümölccsel díszítjük.

5 megjegyzés:

M@rti írta...

Nagyon szép, guszta, ötletes! :-)

Blogkonyha írta...

Ó, de guszta lett! Máris mentem!

Gomba írta...

Köszönöm :)

Névtelen írta...

Nem vagyok gyakorlott, az elején a rajzolós részt nem nagyon értem így elsőre... Néhány fázis fotó olyan jó lenne. Merthogy a kész tortáról a kép nagyon guszta. GG

Gomba írta...

Szia!

Ez mindössze annyit jelent, hogy megméred, hogy milyen magas az a desszertgyűrű/pohár/tortakarika stb. amibe tölteni szeretnéd.
Aztán a sütőpapírra vonalzó segítségével húzol két párhuzamos csíkot, amiknek a távolsága pont az előző mért érték.(Ezt a két párhuzamost megismétled még párszor, mert valószínűleg egy kevés lesz)
A papírt megfordítod, így a segédvonal látszik, de nem lesz tollas, grafitos a tészta.A két csík közé pedgi kinyomod a babapiskótákat. Így egyforma nagyságúak is lesznek, ráadásul pont akkorák, amik pont körbeölelik a sütit.

A babapiskóták mellett sütni kell piskótalapokat is. Ehhez is célszerű megrajzolni a sütőpapírt, a formád segítségével.

Remélem így már tiszta :)