2012. április 7., szombat

Vaníliás kalácskoszorú

Nálunk nem igazán szokás kalácsot sütni húsvétkor, de most úgyis minden máshogy alakult. A többiek otthon, mi Pesten, ráadásul úgyse lesz jó idő, a megszokott kirándulás is elmaradna.
Szóval belefogtam a kalács-projektbe :) Rendes, fonott kalácsot nem akartam, mert eddig akárhányszor próbálkoztam vele: 1. sülés közben mindig szétszakadt, 2. belezavarodtam a fonásba és nem lett formás. Most is izgultam, hogy ne keljen túl a sütőben, ezúttal egész elfogadhatóak lettek.



Vaníliás kalácskoszorú - 6-7 darab

500 g liszt (+ amennyit még a tészta felvesz), 300 ml tej, 90 g nádcukor, 75 g olvasztott vaj, 2 csapott ek burgonyapehely, 1 egész tojás + 1 sárgája, 7 g porélesztő, csipet só, 1 rúd vanília
+ 1 tojás a kenéshez

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzámérjük a cukrot, a burgonyapelyhet, az élesztőt és a tojásokat. Csipet sóval és a vanília kikapart magjaival ízesítjük. A tejet megmelegítjük, a vajat megolvasztjuk. A tésztát dagasztani kezdjük, melyhez a tejet és a vajat apránként adagoljuk. Ha szükséges, egy kevés lisztet adjunk hozzá, de vigyázzunk, lágy tésztát kell kapnunk! Meleg helyen egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 12-14 darabra osztjuk. Minden darabot újból átgyúrunk, hogy szép sima legyen a felülete. Ezután a darabokat hosszú (kb. 35-40 cm) csíkokká sodorjuk. Két tésztacsíkot összecsippentünk, a szálakat egymásköré fonjuk, majd a két végét összedolgozzuk. Óvatosan átemeljük a tepsibe, a közepébe lisztezett talpú poharat állítunk és így hagyjuk 15-20 percig kelni a koszorúkat. A megkelt tészta közepéről a poharat óvatosan kihúzzuk, tetejét tojással lekenjük, majd előmelegített, 175°C-os sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Könyörgöm, azért egy kalács készítése az nem projekt...

Gabriella írta...

Nagyon fincsi lehet, nagyon szép!